• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2498.11
  • ...
Kömür ocağında facia: 30 işçi mahsur
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

Karaman`ın Ermenek ilçesinde Cenne mevkiinde bulunan bir kömür ocağında patlama meydana geldi. Patlamanın nedeninin su kaynağı olduğu belirtilirken, ocakta bulunan 30 işçinin yer altında kaldığı gelen bilgiler arasında.

 

Kurtarma çalışmaları sürerken 8 işçinin madenden çıkarıldığı bildiriliyor.

Sermaye devletinin temsilcileri Enerji Bakanı Taner Yıldız ile Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan her an katliam haberinin gelebileceği Karaman`a doğru yola çıktı.

Karaman Valisi Murat Koca, olayla ilgili ilk açıklamalarında göçüğü önemsiz bir olay gibi göstermeye çalıştı. 20 işçinin hala mahsur durumda olduğunu söyleyen Vali Koca`nın göçükle ilgili iddiaları şu şekilde: "Olay, yeraltındaki biriken suyun galeriyi işgal etmesi. Mevcut çalışılan galerinin bir kısmını işgal etmesi. Şu anda 20 işçimiz çalışılan bölümde var. Diğer galeride olanlarda sıkıntı yok. 40`ın üzerinde arkadaş vardı. Onlar çıktı. Şu anda 20 arkadaşımız yeraltında"

Maden İş Sendikası Genel Başkanı Nurettin Akçul ise “Orada örgütlü değiliz ancak genel başkan yardımcımız yola çıktı. O bölgeyi iyi biliyoruz oradaki arkadaşlarla konuştuk. Su kaynağı patlaması olduğu yönünde ilk gelen bilgiler var. Ancak ilk bilgiler de pek içaçıcı değil” dedi.

Basına bilgi veren Maden İş Sendikası Genel Başkan Yardımcısı Mahir Yiğit, “25-30 arkadaşımızın yeraltı su kaynağı patlaması nedeniyle mahsur kaldığını öğrendik. Yasal bir maden Has Şekerler Şirketi’ne ait bir ocak. Patlak büyük olduğu için suyu gördüler, bir anda su dolmuş” dedi.

Su sızıntısına rağmen boşaltılmadı
Maden ocağı yetkilisi Şehin Uyar, işçilerin mahsur kalması hakkında önemli bilgiler verdi. Uyar`ın açıklamasına göre bacalardan su sızmaya başladı. İçeride bulunan 8 işçi, tedirgin olarak madenden dışarıya çıktı ancak 18 işçi çalışmaya devam etti. İşçi katliamı riskine rağmen maden çalışmaya devam ettiği sırada ise ani bir su baskını oldu.

Uyar`ın verdiği bilgiye göre yeraltındaki madencilerin maskeleri ve oksijen kaynakları ancak 2 saat yetecek kapasitede. Uyar, saat 12.15 sularında meydana geldiğini söylediği kazanın üzerinden 3 saat geçtiğini ve 18 işçinin hayatıyla ilgili umutlu olmadığını da belirtti.

Öte yandan torba yasanın çıarılmasının ardından kapatılan madenin iki hafta önce tekrar açıldığı öğrenildi.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir