• DOLAR 32.373
  • EURO 35.029
  • ALTIN 2322.24
  • ...
Muharrem ayı hüzün ve ibret ayıdır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Hicri Takvimin ilk ayı olan Muharrem ayı ve Aşure günü ile ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) konuşan Fatih medreseleri Gaziantep Şube Başkanı Selçuk Taş, Muharrem ayının insanlık tarihinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti.

Ramazan orucundan sonra en faziletli orucun Allah`ın ayı olan Muharrem ayında tutulan Âşûrâ orucu olduğunun altını çizen Taş, “Hicri takvimin ilk ayı, Muharrem ayıdır. Muharrem ayı insanlık tarihinde önemli bir yere sahiptir. Muharrem ayı sayısız lütuf ve hikmetlerle dolu kutlu bir aydır. Muharrem ayı hüzün ve ibret ayıdır. Bizlerin yüreklerini sızlatan Kerbela ayıdır. Muharrem ayı safını belli etme ayıdır. Yine bu ayın 10`uncu günü Peygamberimizin bir gün öncesi ya da bir gün sonrasıyla beraber oruçlu geçirdiği Aşure günüdür. Peygamberimiz Aşure orucunu önceleri de tutmuşlar ve hayatları boyunca bu oruca devam etmişlerdir. Ramazan orucu farz kılındıktan sonra da aşure gününü bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla oruçlu geçirmişlerdir. Peygamberimiz muharrem ayı ve aşure günüyle ilgili olarak “Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah`ın ayı olan muharrem ayında tutulan Âşûrâ oruçtur.” Bundan dolayı Muharrem ayı oruç tutma ayıdır.” dedi.

Kerbela faciasının tarihe kara bir leke olarak sürüldüğünü vurgulayan Taş, “Peygamber torunu Hz. Hüseyin ve Ehli Beyt`ten olan 70 kişinin şehit edildiği Kerbela faciası, tarihe kara bir leke olarak sürülmüştür. Kerbela katliamını unutmak, yaşanmamış saymak mümkün değildir. Ancak Müslümanlara düşen görev; kinlenip hırslanmak değil, dersler almaktır. Kerbela katliamını unutmadan başta en büyük düşman olan nefisle mücadele, sonra da birliği ve dirliği bozan ne varsa, onlarla mücadele etmektir. Hep birlikte Allah`ın ipine Kur`ân`a sımsıkı sarılın ve parçalanıp bölünmeyin” buyrulmuştur. Öyleyse parçalanıp bölünmemek için Allah’ın emir ve yasaklarına sımsıkı sarılmanın şart olduğu unutulmamalıdır.”şeklinde konuştu.

Muharrem ayını bir fırsat bilerek ibadetlere daha bir önem verilmesi gerektiğini vurgulayan Taş, “Başta Allah’ı ve onun peygamberini her şeyden çok sevmeli, Ehli Beyt`e ve Ashab-ı Kiram’a gönülden sevgi beslemeliyiz. Onlar gibi Kuran’a ve sünnete sımsıkı aşkla sarılmalı ve onların rehberliğinde bir hayat sürmek için çaba sarf etmeliyiz. Yaptıklarımızdan bir gün mutlaka hesaba çekileceğimiz gerçeğini asla unutmamalıyız. Hicri takvimin ilk ayı olan muharrem ayını bir fırsat bilerek ibadetlerimize daha bir önem vermeli, Rabbimizin lütfettiklerine karşılık çokça şükretmeliyiz. Mümkünse aşure gününü bir gün öncesi veya bir gün sonrasıyla beraber oruçlu geçirmeliyiz. Komşularımızı ve fakirleri gözetmeli, Rabbimize hakkıyla kul olmak için çabalamalıyız.” ifadelerini kullandı.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir