• DOLAR 32.564
  • EURO 34.922
  • ALTIN 2431.165
  • ...
Nahda lideri Gannuşi seçim sonuçlarını değerlendirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Tunus`ta yapılan genel seçimlerde, kesin olmayan sonuçlara göre ikinci en fazla oyu alan Nahda Hareketi`nin lideri Raşid el-Gannuşi, hareketin, tek parti idolleri ve tek liderin dönüşüne izin vermeyeceğini söyledi.

Nahda Hareketi genel merkezi önünde basın toplantısı düzenleyen Gannuşi, Tunus`ta geleceğin özgürlük, İslam ve milli birlikte olduğunu belirterek, şiddet, dışlanma ve terörizmin ise reddedilmesi gerektiğini dile getirdi.

Tunus halkının, defalarca hile ve beyin yıkama çabalarıyla karşılaşmasına rağmen zekalı ve vefalı kalacaklarını ifade eden Gannuşi, "Nahda, tek parti idolleri ve tek liderin dönüşüne izin vermeyecek" dedi.

Nahda Hareketi Başkan Yardımcısı Abdulhamid el-Celasi de Nahda hareketi ve diğer partilerle muhtemel koalisyonun çizgisinin, devrimin programını uygulamak, Tunus`un istikrarını garanti etmek ve devrimin hedeflerini gerçekleştirmek olduğunu dile getirerek, siyasi konumun öneminin bulunmadığına işaret etti.

Celasi, Nahda`nın önemli bir siyasi taraf ve güç olduğunu, ileriki yıllarda önemli rolünün olacağını ve siyasi arenanın kilitleri arasında yer alacağını aktardı.

Gannuşi kimdir?

Raşid Gannuşi Haziran 1941, Tunus,

Tunus Nahda Hareketi`nin lideri.

Raşid Gannuşi, 1941 senesinde Tunus’un güneybatısındaki bir köyde, çiftçilik yapan Berberi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Gannuşi, 18 yaşında el-Zeytun’a dini eğitim almaya gönderildi. Daha sonra, eğitim hayatını Mısır ve Suriye’de sürdürdü.

1970’li yıllarda ülkesine dönen Gannuşi, Nahda Hareketi`ni başlatmıştır. Kendisini `Müslüman demokrat` olarak tanımlayan Gannuşi’nin siyasi düşüncesinin temelinde, devlet otoritesi karşısında halkın güvenliğini sağlamak vardır.

1980 yılında Londra’ya sürgün edilen Gannuşi, 2011 yılında, Tunus`un 23 yıllık Cumhurbaşkanı Zeynel Abidin Bin Ali`ye karşı başlatılan Yasemin Devrimi`nin ardından Tunus’a dönerek aktif siyasete başlamış ve Nahda Hareketi’nin genel başkanlığına seçilmiştir.[2] Gannuşi, devrimin ardından 2011 yılının Ekim ayında yapılan seçimlerde başbakanlığa getirilmiştir.

Eserleri

İslam Devletlerinde Kamu Özgürlükleri
Biz ve Batı (ortaklaşa)
Tunus İslami Hareket`in Deneyimi
Böylece İbn-i Teymiyye
Seküler ve Sivil Toplumda Yakınlaşma
İslami Hareket ve Değişim Sorunu
Filistin Sorununun Dönemeçleri ile Yolları
Kadınlar ile Kur`an ve Müslümanların Gerçekleri
İslam Devletinde Vatandaşlık Hakları
Farklı Sağcılık ve Birlik Olma Sorumluluğu

Milli Gazete

Bu haberler de ilginizi çekebilir