• DOLAR 32.428
  • EURO 35.064
  • ALTIN 2325.979
  • ...
Yağışlar çiftçiyi zor durumda bırakıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ- Muşlu çiftçi zor günler yaşıyor. Son günlerde Muşta etkili olan yağmur, şeker pancarı tarlalarının sular altında kalmasına neden oldu. Şeker pancarı sökme makinelerini yoğun çamur nedeniyle tarlalara sokamayan çiftçiler, pancarı elleri  ile sökmek zorunda kaldı.


 

Tarlaların çok çamurlu olması nedeniyle sökülen şeker pancarı, söküldükten sonra belli bir zaman güneşte kurutulup daha sonra traktörlere yükleniyor. Tarlaların ıslak olması nedeniyle yükleme esnasında ayrıca bir zorluk daha yaşanıyor. Yüklü olan römorkları çekmekte zorlanan traktörlere de takviye yapılıyor. Çamura batan römorkları iki traktör ancak çekebiliyor.


Yağmurlar tekrar başlamadan pancarı bitirmek zorunda olduklarını, aksi halde pancarın tarlada kalacağını söyleyen çiftçi Zekeriya Tutkan; “Bu pancarı sökmek için bayramdan önce suladık. Bayramdan sonra söküme başlarız dedik. Pancarı suladıktan sonra,  bir de yağmur vurdu. Biz de pancarı söktükten sonra kuruması için yere serdik. Eğer tekrar bir yağmur yağarsa, bunu sökmemiz mümkün olmayacak ve bu pancar tarlada kalacak. Söküm makineleri var, fakat ancak bilgisayarlı makine sökebiliyor. Şu an bilgisayarlı makine elimizde yok. Diğer makineler  var, fakat tarlanın çamur olması nedeniyle tarlaya giremiyor’’ dedi.


 

Nakliyede de ayrıca sıkıntı yaşadıklarını ifade eden Tutkan; “ Römorkları tam dolduramadan traktör çamura saplanıyor. Mecburen başka bir traktör daha getirip çekebiliyoruz. Eğer bir yağmur daha yağacak olursa, bu pancar tarlada kalacak. Bizim de yapabileceğimiz hiçbir şey olmaz.’’ şeklinde konuştu.  (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir