• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kızılay Midyat'ta sadece 62 ünite kan toplayabildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN- Diyarbakır Kızılay Kan Merkezi; Bingöl, Batman, Elazığ, Siirt, Şırnak, Mardin ve 54 hastanenin kan ihtiyacını karşılamak için çalışmalarını aralıksız sürdürürken Midyat’ta iki gün boyunca yapılan çalışma sonucunda 62 ünite kan toplayabildi.

 Midyat Işıklar Mahallesi Barış Parkında çalışma yapan Kızılay ekibi kan ihtiyacını karşılamak için iki günde ancak 62 ünite kan toplayabildi.

 Kan bağış merkezinde görevli Doktor Deniz Akelma, güvenli kan bağışı için uğraştıklarını ama Vatandaşın kan bağışı konusunda yeterli bilgi sahibi olmadığını söyledi.

Doktor Akelma, “Kan alma işlemi, tıbbi bir işlem olduğu için öncelikle kişi reşit mi değil mi bakıyoruz ve kan bağış formunu doldurmasını istiyoruz. Daha sonra vücut ağırlığına ve aç olup olmadığına, herhangi bir bulaşıcı hastalık geçirip geçirmediğine bakıyoruz. Kan veren kişiye bazı özel sorular soruyoruz ve kişinin beyanına göre hareket ediyoruz.” dedi.

 Alınan kanın farklı testlerden geçtiğini söyleyen Akelma, “Alınan kan test için merkeze gönderiliyor ve orada 4 farklı testten geçiyor. Hepatit B, AİDS, sifilis, HCG testleri yapılıyor. Test sonuçlarına göre hareket ediyoruz, güvenli kan almaya çalışıyoruz.’’ Şeklinde konuştu.

Midyat Türk Kızılayı Derneği Başkanı Murat Aykat halkın kan verme konusunda biraz daha duyarlı olmasını istediklerini belirterek,’’ Diyarbakır Kızılay Kan Merkezinden gelen ekip iki gündür burada çalışmalarını yürütüyor. Ancak vatandaşlarımızın kan verme konusunda çok duyarsız kaldığını gördük. İki gün boyunca sadece 62 ünite kan toplayabildik. Hâlbuki bizim ekipler daha önceleri bir günde 120 ünite ve üzeri kan toplayabiliyordu. Vatandaşlarımızın kan verme konusunda biraz daha duyarlı olmalarını bekliyoruz.”ifadelerine yer verdi. (Adnan Oğuz İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir