• DOLAR 32.599
  • EURO 34.796
  • ALTIN 2495.76
  • ...
Demirciler haksız rekabetten rahatsız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Diyarbakır’ın Ergani ilçesinde esnaflık yapan demirciler, haksız rekabetten dolayı mevcut demir piyasasının düştüğünü ve yaptıkları ticaretten kazanç elde edemediklerini dile getirdiler.

Ergani’de esnaflık yapan demircilerin arasında birliğin olmadığını belirten demir doğrama ustası Ahmet Kıyar, “ Ergani’de 15 yıl önce sanayi sitesinde demirciler derneği kuruldu, yapılan işlerin fiyatları belirlendi ve herkesin mevcut fiyatların dışına çıkmamaları duyuruldu. Yapılan bu sistemden herkes memnundu ve işlerimiz güzel bir şekilde işliyordu. Aramızdan bazı esnaf arkadaşlar derneğin koymuş olduğu fiyatlara uymadı ve düşük fiyatlarla iş yapmaya başladı. Bunun üzerine piyasayı soran müşteriler oraya yöneldiler. Bu sefer birileri iş yapıyor diğerleri ise iş yapamıyordu. Bunun üzerine diğer esnaflarda derneğin koymuş olduğu fiyatlara uymadılar ve o günden bu yana esnaflar arasında rekabet başladı ve düzen bozuldu. Bozulan düzenden herkes rahatsız oldu. Bugün piyasa öyle bir hale geldi ki demircilerin kazancı hemen hemen hiç kalmadı.” dedi.

Doğudaki demir piyasası ile batıdaki piyasanın arasında uçurum fark olduğunu belirten Kıyar,  batıda bir kapının değerinin 500 TL, aynı kapının değerinin Ergani’de ise 200 TL olduğunu belirterek kazançlarının çok düştüğünü, Erganili demircilerin ekmek yemesi için birlik olmaları gerektiğini ifade etti.

Ergani demirciler sokağında sıcak demircilik yapan Atilla Ergün, demircilik mesleğinin kazancının kalmadığını belirterek  “Ergani’de sıcak demircilik yapıyorum, yaptığım işin hakkını alamıyorum. Çünkü bugün bir malzemeyi ben 60 TL’ye yaparken bunu 40 TL’ye yapanlar var. Sadece buda değil artık öyle bir hal olmuş her şeyin sahtesi çıkmış başkaları ince ve çürük malzemeden piyasaya mal sürüyorlar. Vatandaşlarda malın iyi veya kötü olmadığını bilmedikleri için ucuzdur diye oradan alıyorlar, bize de ekmek kalmıyor.” diyerek şikâyetlerini dile getirdi. (Veysi Demirci-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir