• DOLAR 32.572
  • EURO 34.769
  • ALTIN 2412.38
  • ...
Yeşil zeytin tezgahlardaki yerini aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

GAZİANTEP - Gaziantep’te kahvaltı sofralarının vazgeçilmezleri arasında yer alan ve birçok farklı şekilde tüketilebilen yeşil zeytin tezgâhlardaki yerini aldı. Zeytin üreticileri bu yıl don ve kuraklıktan dolayı zeytinin geçen yıla oranla az olduğunu belirttiler.

Nizip ve Oğuzeli ilçelerinde topladıkları zeytinleri satışa sunmak üzere Gaziantep’e getiren zeytin üreticileri, sofraların vazgeçilmezi olan yeşil zeytini tüketicilerin isteğine göre çekirdekli veya çekirdeksiz olarak hazırlayıp satışa sunuyor. Yeşil zeytin fiyatları 3,5 liradan başlayıp 6 ile 7 lira arasında değişiyor.

Yeşil zeytin sezonun sonbahara doğru başladığını belirten Çiftçi Derviş Nasihat, “Şu anda Yeşil zeytin sezonumuz başladı. İki haftadan bu yana zeytin satışlarımız başladı. Bu yıl zeytinde rekolte Güneydoğu bölgesinde geçen yıla oranla az diyebiliriz. Özellikle Nizip, Oğuzeli ve Kilis’te çok az zeytin gelmektedir. Yine çevre il ve ilçelerin yanı sıra Ege ve Akdeniz bölgesinden de zeytinler gelmeye başladı. Bizim buraya has olan yeşil zeytinimiz var. Bu zeytin çok yağlı bir zeytindir. Zeytin sofraların vazgeçilmez lezzetidir. Bizlerin ekmek kapısı rahmet ve bereketimizdir. Sofraların vazgeçilmez lezzeti olan ve birçok farklı şekilde tüketilebilen yeşil zeytin 7 liradan alıcı buluyor.” dedi.

Bölgedeki kuraklıktan dolayı zeytinin de diğer illerden Gaziantep'e geldiğini belirten Nasihat, “Bizim bölgemizde zeytin yok. Ege, Akdeniz bölgelerinde var. Çok nadir olarak bizim bölgemizde zeytin çıkıyor; o da yağlık siyah zeytin. Bu sene kurak ve don geçmesi zeytin fiyatlarını da yükseltti. Bu yıl Türkiye geneli ve dünya genelinde zeytinde ciddi bir azalma bulunmaktadır. Her yıl Nizip ve diğer ilçelerimizden topladığımız zeytinler yeterince bize yetiyordu. Bu yıl kuraklıktan dolayı ciddi bir azalma var.” diye konuştu.  (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir