• DOLAR 32.345
  • EURO 35.135
  • ALTIN 2302.751
  • ...
Birileri Gazze`nin İmarı İçin Yapılacak Yardımlara Göz Dikmiş
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Kahire’de düzenlenen “Gazze`nin İmarı Konferansı” Gazze’ye 5.4 milyar dolar yardım etme vaadiyle son buldu. Yardımların yapılacağı sözü verildi verilmesine de, Ramallah’taki uzlaşı hükümetinden garip, sinsi ve kirli açıklamalar gelmeye başladı. Hükümet gelen yardımlardan bir kısmının Gazze`nin imarına, bir kısmının ise Filistin topraklarında üç yıl boyunca yapılacak projelere harcanacağını ifade etti.

Hükümetin oldukça sırıtan bu açıklamasıyla, hemen ardından başta Filistin Yönetimi Başkanı Mahmut Abbas olmak üzere bazı yetkililerin yaptığı açıklamalar ve Abbas’ın yeniden Gazze’ye saldırması, buradaki direniş güçlerini milis güçler olarak nitelemesi ve elindeki silahların alınmasıyla ilgili sarf ettiği sözler beraberinde birçok soruyu gündeme getirdi. Bunların arasında belki en önemli soru şu “Acaba Filistin Yönetimi Gazze`nin yeniden imarı üzerinden ticaret yapmak ve bu yolla para mı kazanmak istiyor?”

Kahire’de düzenlenen konferans Gazze içindi. Özellikle işgalcinin son savaşta yerle bir ettiği bölgenin yeniden imarıyla alakalıydı. Uzmanlarla, ekonomist ve gözlemcilere göre savaşın meydana getirdiği yıkımın hacmi oldukça büyük. Söz verilen yardımlar olduğu gibi ulaşırsa Gazze’nin temel ihtiyacını karşılayabilecek miktardadır.

Filistin Yönetimi`yle ona bağlı bazı şahısların gelecek paralardan bir kısmının yönetimin yapacağı bazı projelere harcanmasını istemesi bu paraların Gazze`nin imarı hesabına çalınması anlamına geliyor. Aynı şekilde Filistin Yönetimi`nin burada bedel ödeyen ailelerle, evleri yıkılan ve yerlerinden kaçmak durumunda kalan evsiz barksız insanların hesabına başka tarafları kandırması, onları yanıltmasıdır.

Şunu unutmamak gerekir ki Filistin Yönetimi`nin işgal altındaki Filistin topraklarında yürüttüğü kalkınma ve üretim projeleri tam manasıyla başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Onun bu konudaki karnesi kırık notlarla doludur. Bazen milyon dolarlara varan hırsızlık olaylarının kapısını araladığını herkes biliyor. Bu konuda düşmanla koordinasyonu yürüten generallerin yaptığı hırsızlık ayan beyandır. Gazze için ayrılan paralar da kimi yerli kimi de yabancı uluslararası taraflardan maaşları 50 bin dolara varan insanların eliyle buhar olup gitti.

Bugün bazı yerli ve yabancı insanların uzlaşı hükümetinin de üstünü örtmesiyle herkesin gözü önünde yaptığı bir gasp ile karşı karşıyayız. Gazze iki açıdan gasp ediliyor. Birinci olarak bazı şahıs ve şirketlerin eliyle imkanları çalınırken, ikinci olarak da Gazze`nin imarı için gelen para ve mallar ne olduğu belli olmayan projeler bahanesiyle çalınmak isteniyor.

Filistin halkının, özellikle de Filistin direniş gruplarının bu gasp ve hırsızlık yapılmadan seslerini yükseltmeleri, sonuçları hakkında uyarılarda bulunmaları gerekir. Gazze halkının yıkılan evleri inşa edecek, duvarlarını yükseltecek, caddelerini onaracak, güven ve huzuru temin etmek için uzanacak her yardım eline ihtiyacı vardı.

İyad El-Kara / Filistin Enformasyon

Bu haberler de ilginizi çekebilir