• DOLAR 32.387
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2326.253
  • ...
Kurtulmuş, sürece sahip çıkma çağrısında bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Bir dizi incelemelerde bulunmak için Batman’a gelen Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TPAO Kristal Park’ta Batman Valiliğinin düzenlediği kahvaltıda İslam coğrafyasında, bölgede ve Türkiye’nin içinde bulunduğu durum hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Vali Azmi Çelik’in açılış konuşmasından sonra söz alan Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, sadece Türkiye’nin etrafındaki coğrafya değil bütün dünyada değişim ve dönüşüm sürecinden geçildiğini belirtti.

“2. Dünya Savaşı’ndan fazla insan öldü”
Özellikle Ortadoğu, Mezopotamya ve Kuzey Afrika başta olmak üzere bütün coğrafyada büyük problemlerle karşı karşıya olduklarını söyleyen Kurtulmuş, “Güya ikinci Dünya Savaşı’ndan sonra dünyada barış ve özgürlük sağlanacak. Yeni bir dünya düzeni kurulacak derken 90’lardan bu yana çıkan savaşlarda maalesef İkinci Dünya Savaşında ölen insanlardan daha fazla insan öldü.”dedi.

“ABD, İsrail’e karşı yaptırım uygulanmasına müsaade etmiyor”
Suriye’de son 3 buçuk sene içerisinde yaklaşık 300 bin masum insanın devlet terörü, iç çatışmalar ve bir takım örgütler vasıtasıyla hayatını kaybettiğini ifade eden Kurtulmuş, Suriye’de bu olaylar olurken Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin Suriye’ye herhangi bir şekilde orada barışa dönük bir adım atmadığını vurguladı. Kurtulmuş, “Çünkü Birleşmiş Milletler, dünyada kimin gücü varsa ve o gücü kim arkasına aldıysa onun istediği zulmü yapabileceği bir sistemi ortaya koyuyor. Aynı şekilde İsrail Filistin halkına karşı yapmış olduğu birçok zulmü senelerdir yaşıyoruz. Bu zulümleri önlemek için BM’de birçok karar alınıyor ama maalesef uygulama fırsatları olamıyor. Çünkü İsrail’in de arkasında dayısı var. ABD, İsrail’e karşı yaptırım uygulanmasına müsaade etmiyor.” diye konuştu.

“Dünyanın her yerinde kan akıyor”
Dünya sisteminin problem çözme yeteneğini kaybettiğini vurgulayan Kurtulmuş, “Dünyanın her yerinde maalesef kan akıyor. Bütün coğrafyalarda büyük sıkıntılar ve iç karışıklıklar yaşanıyor. Bundan çıkabilmenin yolu dünyada yeni bir düzenin ortaya konulabileceği siyasi perspektife sahip olmaktır. Temelinde hakkaniyetin olduğu, temelinde adaletin olduğu, temelinde tüm yaradılışların eşit olduğu anlayışı ortaya koymaktır. İnsanlara dediler ki; sen Arap’sın, Sen Kürt’sün, sen Pers’sin, sen Türk’sün. Bizim coğrafyamızda da insanlarımızı insanlık paydasından alarak kendi etnik paydalarında küçük parçalara ayırmaya kalktılar. Halkların kardeşliğini sağlayacak gönüllerimizi barış içinde ortak bir geleceğe doğru inşallah hep beraber omuz omuza yürüyeceğiz.” ifadelerini kullandı.

Kurtulmuş, “Türkiye ciddi bir şekilde gelişiyor. Türkiye’deki en önemli gelişme devletin zihniyeti değişiyor. Devlet ceberut devletten kerim devlete doğru değişmeye başlıyor. Vatandaşın başörtüsünden korkan bir Türkiye vardı. Başörtülü 18-20 yaştaki kız çocuklarımız okulların önünden atıldı. Başörtülü bir tane devlet memuru olması mümkün değildi. Allah’a çok şükür şimdi başörtülü çocuklar okuyor, devlet memuru olmak isteyenler devlet memuru oluyor, parlamentoda 5 tane milletvekilimiz başörtülü olarak bulunuyor. İnşallah bundan sonraki parlamentolarda da bulunmaya devam edecek.”dedi.


Çözüm süreci vurgusu
Türkiye’de Kürt meselesinin çözülmesine yönelik 2 yıldır büyük adımlar atıldığını savunan Kurtulmuş, “Burada üç tane iradenin yan yana gelmesi zaruriydi. Siyasi irade, elinde silah olanın silahı bırakma iradesi ve halkın vereceği destek iradesiydi. Çok şükür bütün dünya savaşlar ve iç bölünmelerle çalkalanırken Türkiye kadim bir sorununu çözmek için yürekten bir şekilde harekete geçti. Son olaylardan sonra da kim ne şekilde provoke ederse etsin biz bu işin çözümü için, çözüm sürecinin gerçekleşmesi için elimizi, ruhumuzu ve canımızı bu işin içine koyduk, iradesiyle de bu iradeyi bir kere daha tazeledik.” diye belirtti.


“Çözüm süreci, Türkiye’nin ayağındaki pranganın kurtulması demektir”
Türkiye’nin terör olaylarında 30 yılda 1,2 trilyon dolar ekonomik olarak kayıp içerisine girdiğine dikkat çeken Kurtulmuş, konuşmasının devamında şunları kaydetti: “Eğer ki Türkiye böylesine büyük bir maliyetle karşı karşıya kalmasaydı belki de bugün Türkiye’de kişi başına düşen milli gelir 10 bin 500 dolar değil 20 bin dolar seviyesinde olacaktı. 30 yılda yaklaşık 35 bin insanımız öldü. Yazıktır, günahtır. Bu çözüm süreci Türkiye’nin ayağındaki pranganın kurtulması demektir. Türkiye’de kadim kardeşliğimizin yeniden tesis edilmesi demektir. Biz ne kadar hayırlı bir şekilde bunun devam etmesini istiyorsak maalesef birileri de provokasyon yaparak bu halkların çocukları ölmeye devam etsin diye Türkiye’nin ayaklarından geriye doğru çekmeye devam ediyorlar. Bu oyunu bozacağız.”

“Silahları toprağa gömeceğiz”
Ülkede bir daha karışıklığın ve çatışmanın yaşanmasının hiç kimseye fayda vermeyeceğini belirten Kurtulmuş, “Silahları toprağa gömeceğiz. Bunun için şimdiye kadar silahlı mücadeleyi sürdürenlerin de mutlaka bu iradeyi çok kuvvetli bir şekilde bir kere daha ortaya koyduklarını göstermesi lazım. Bir elimizde silah diğer elimiz barış masasının üzerinde olamaz. Biz her iki elimizle birlikte ele ele tutuşarak hep barıştan yana konuşacağız. Bunun için zihinlerimizi ve gönüllerimizi berraklaştıracağız. Zihinlerimizde ve gönüllerimizde barışın iklimi hakim olacak. Eğer sizler barışın dilini çoğaltmayı başarabilirseniz Batman’ın ortaya koymuş olduğu bu huzur ve refah ortamı bütün Türkiye’ye örnek olur.”şeklinde konuştu.

Toplantıya; Batman Valisi Azmi Çelik, Batman AK Parti Milletvekili Ziver Özdemir, Diyarbakır AK Parti Milletvekili Minel Lökbeyaz, siyasi parti temsilcileri, kanaat önderleri, STK, meslek ve oda temsilcileri ile işadamları katıldı. (M.Fatih Akgül/Veysi Rüzgar-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir