• DOLAR 32.603
  • EURO 34.822
  • ALTIN 2503.163
  • ...
Kemal Burkay Liderliği Bıraktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hak-Par 6. Büyük Olağan Kongresi Ankara`da yapılıyor. Kongrede bir konuşma yapan Hak-Par Genel Başkanı Kemal Burkay, sözlerine görevden ayrılacağını ve aday olmayacağını söyleyerek başladı. İki yıl önce bu görevi aldığını hatırlatan Burkay, görev aldığı zaman ülkenin bir çatışma içinde olduğuna dikkat çekti. Türkiye`ye geldiğinde yumuşak bir ortam bulunduğunu ifade eden Burkay, daha sonra çatışmaların yeniden başladığını kaydetti.

"Hükümet ile PKK arasında, perde arkasında devletin istihbaratı MİT ile Öcalan görüşmeleri sonrası çatışmalar yeniden durdu." diyen Burkay, sürecin adının çözüm ve barış olarak kaldığını söyledi. Sürecin insanlarda umutlar oluşturduğunu anlatan Burkay, "Şiddet sona erecek, çatışma sona erecek, ülkeye barış gelecek. Biz de iyimser olduk bu konuda. Her iki tarafın durumunu ve niyetini değerlendirdik ama pek iyimser olamadık." diye konuştu.

"SORUN PKK`NIN SİLAH BIRAKMASI DEĞİL, KÜRTLERİN TEMEL HAKLARININ VERİLMESİ"

Hükümetin amacının PKK`ya silah bıraktırma olduğunu ve bunun da iyi olacağını vurgulayan Burkay, "Ama sorun sadece PKK`nın silah bırakması değil, Kürtlerin temel haklarının verilmesiyle olur. Bizim çözümümüz federal çözümdür. Ama hükümetin hiçbir çözümü yok. PKK`ya silah bıraktırmaya çalışıyor." ifadelerini kullandı.

PKK`nın sunduğu `Demokratik Özerlik`in içinin boş olduğunu ve Kürt sorununu çözmeyeceğini belirten Burkay, gelişmelerin kendilerini haklı çıkardığına dikkat çekti. "Bu süreç beklenen umutları karşılamadı. PKK, güçlerini pek sınırın dışına taşımadı. Hükümet ciddi, radikal adımları atmadı; zaten böyle bir projesi de yoktu, hala da yoktur." diyen Burkay, Kobani`de Kürtlerin kendi topraklarını savunduğunu ifade etti. İnsan olarak da komşu olarak da Türk hükümetine düşenin oraya hem insani hem askeri yardımlar için bir koridor açmak olduğunu dile getiren Burkay, "Kürtlerin bir statü elde etmesi niye Türk hükümetini bu kadar ürkütüyor?" diye sordu.

"SURİYE, İRAN VE TÜRKİYE GEÇMİŞTEN DERS ALMALIDIR"

Suriye`ye demokratik rejim gelmesini istediklerini belirten Burkay, Türkiye`nin Kobani politikasının ise yanlış olduğunu ifade etti. Türkiye`nin içte Kürt sorunu ile karşı karşıya olduğunun altını çizen Burkay, "Kendisi bizzat radikal adımları atmalı. Suriye, İran, Türkiye geçmişten ders almalıdır. Federal veya otonom şekilde bir çözüm gerekiyor." şeklinde konuştu.

Son günlerde Türkiye`nin Kobani`ye yönelik attığı adımların yeterli olmadığını dile getiren Burkay, hükümet başta olmak üzere sorumluluk bulunan herkese çağrıda bulundu: "Yeter artık. Kürt sorunu çözülecekse eşitlik temelinde olacak. Oyalama politikalarıyla bir yere varılmaz." dedi.

Türkiye`nin sadece Kürt sorunu değil ekonomik ve sosyal başka sorunları da olduğunu hatırlatan Burkay, Alevi sorununun da bunlardan bir tanesi olduğunu ifade etti. "Osmanlıdan beri baskı yiyorlar." diyen Burkay, "Laiklik denen şey hiçbir dönem gerçekleşmedi. Zorunlu din dersi varsa laiklikten söz edilemez. Yoksa din dersi olabilir. Alevi halkın meşru taleplerinin kabul edilmesi gerekiyor. Diyanet İşleri Başkanlığı yeni bir isimle Sünni Müslümanların ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarını sürdürebilir. Alevi sorununun çözümü, Türkiye`nin gerçek anlamda laik bir ülke olmasıyla çözülür." diye konuştu.

"ACELE EDERSEK BİNDİĞİMİZ ATI ÇATLATABİLİRİZ"

Demokrasinin ülkede herkes için gerekli olduğunu vurgulayan Burkay, Hak-Par`ın ülke için gerekli bir parti olduğunu ve güvenilmesi gerektiğini kaydetti. "Partimizi korumak ve büyütmek hedefimiz." diyen Burkay, partinin isim değişikliğinin ise zamanı olmadığını ifade etti. Bu konunun yetkili organlarca tartışıldığını ve karşı çıkanın bulunmadığını dile getiren Burkay, "Ama zamanı değil. Acele edersek bindiğimiz atı çatlatabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Bir yere bayrak asmak kolay ama onunla vatan kurtulmuyor." diyen Burkay, meselelerinin Türk halkına meseleyi anlatmak olduğunun altını çizdi. "20 bin kişilik miting yapabiliyor musunuz? Bunu yapabiliyorsanız o zaman ben bravo derim. Halk politikalarımızı anlıyor deriz." diyen Burkay, yaşının 77`ye geldiğini hatırlatarak genç olduğu zamanlar sabırla çalıştığını kaydetti.

"Uzun solukluluk, çalışkanlık, kararlılık" çalışma ilkeleri olması gerektiğini belirten Burkay, Kürtlerin de kendi içinde farklılık arzettiğini ve bu sebeple bir araya gelmediğine dikkat çekti. Genel Başkanlığı dönemindeki çalışma arkadaşlarına teşekkür eden Burkay, "Bir araya gelmeyi bilmek lazım." dedi. Burkay, başkanlığı kim kazanırsa kazansın ona destek vermeye devam edeceğini ifade etti.

Burkay`ın yerine Hak-Par Genel Başkanlığı için kongrede iki aday yarışacak. Siyasetçi ve yazar Kemal Burkay`ın, 31 yıllık sürgün hayatı 30 Temmuz 2011 yılında Türkiye`ye dönmesiyle son bulmuştu. (CİHAN)

Bu haberler de ilginizi çekebilir