• DOLAR 32.323
  • EURO 35.085
  • ALTIN 2282.341
  • ...
Mazot, pancar üreticisinin de canını yaktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Şeker Pancarı ve Şeker Üretimiyle ilgili Araştırma Önergesi’nin görüşmelerinde görüşlerini açıklayan CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, çiftçilerin artan mazot fiyatlarından yakınarak ‘devlet bize destek vermesin, mazotun fiyatını düşürsün yeter’ dediklerini iddia etti.

Demiröz, AKP iktidarı döneminde çiftçinin pancar ekimi ve üretiminden uzaklaştığını, bunda da en büyük etkenin tarım sektörünün genelinde de ciddi bir sorun olan girdi maliyetleri ve mazot olduğunu söyledi. Demiröz, “Devlet nişasta bazlı şeker kotasını sürekli artırarak, pancar üreticisine darbe üstüne darbe indiriyor” dedi.


 

TBMM’de Şeker Pancarı ve Şeker Üretimiyle ilgili Araştırma Önergesi’nin görüşmelerinde CHP Grubu adına görüşlerini açıklayan CHP Bursa Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi İlhan Demiröz, AKP iktidarının tarım politikalarını eleştirerek şeker pancarı üreticilerinin sorunlarını dile getirdi.
Türkiye’de çiftçilerin her geçen yıl şeker pancarı üretiminden uzaklaştığını savunan Demiröz, “Neden, çünkü dekar başına verilen 7,5 TL mazot desteğinden dolayı. AKP iktidarı döneminde mazota yüzde 400 zam yapıldı. Tarımda bütçeye konulan 9 milyar TL destek, çiftçinin 10 milyar TL üstünde mazottaki KDV ve ÖTV ile fazlasıyla geri alıyor.” dedi.

"Destek yerine mazot fiyatını düşürün yeter"
Çiftçilerin, “Bize destek vermeyin, mazotun maliyetini düşürün” dediğini kaydeden Demiröz, iktidarın pancara ve üreticisine reel anlamda hiçbir desteğinin olmadığını söyledi.

Türkiye’de 25’i kamu, 8’i özel sektör olmak üzere 33 şeker fabrikası olduğunu anımsatan İlhan Demiröz, özelleştirilen kamu tesislerinden 10 tanesinin daha sonra kamuya geri döndüğünü dile getirdi. Şeker fabrikalarının sanayisi olmayan bölgelerde bir bilgi üniversitesi gibi çalıştığını ifade eden Demiröz, aynı zamanda bu fabrikaların oradaki tarımıyla, sosyal faaliyetleriyle, nakliyecisiyle, havasıyla çok önemli roller üstlendiğini dile getirdi.


 

Şeker pancarı çiftçisinin devlete hiç yük olmadan 170 bin hektar kıraç tarım arazisini tamamıyla kredi yatırımıyla sulu tarıma kazandırdığını vurgulayan İlhan Demiröz, devletin bundan kazancının parasal karşılığının ise 340 milyon dolar olduğunu söyledi.


 

Fiyat 175 TL’nin üzerinde olmalı
Şu anda pancarla ilgili fiyatın belli olmadığına dikkat çeken İlhan Demiröz, şöyle devam etti: “Geçen sene ton başına 144 TL verildi, 139 TL'ye kadar düştü. Bu sene iklim şartları ve yapraklarda meydana gelen hastalıklardan dolayı şeker pancarındaki şeker oranı çok düşük. Eğer Şeker Kurulu, şeker fabrikaları kotasını bu nokta üzerinden belirlerse bugün maliyeti 135 lira civarında olan şeker pancarı tamamen bitmiş olur. Neden? Eğer siz şeker pancarının içerisindeki bu orana göre fiyat verdiğiniz zaman bu oran örneğin Bursa'da 110 TL'ye düşecek.”  (Zeki Aras - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir