• DOLAR 32.525
  • EURO 34.858
  • ALTIN 2487.938
  • ...
Bir AB Ülkesi Daha Filistin`i Tanıyacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ZAGREB  - Hırvatistan Dışişleri Bakanı Vesna Pusiç, tüm diğer Avrupa Birliği (AB) ülkeleri gibi, Hırvatistan`ın da Filistin`i tanıma yolunda ilerlediğini söyledi.

Pusiç, düzenlediği basın toplantısında, İsveç`in Filistin`i tanıma kararını hatırlatarak, "Sanırım bölye bir kararı alan ilk ülke İsveç oldu. Bu ülkenin dışişleri bakanı, Dışişleri Bakanları Konseyi`nde kararı yürürlüğe sokacaklarını bize bildirdi. Onun görüşüne göre, kararı, bir hafta içinde uygulayacaklar" şeklinde konuştu.

AB üyesi diğer ülkelerin de Filistin`i tanıma yolunda ilerlediğini ifade eden Pusiç, "Aynı şekilde, Hırvatistan da Filistin`i tanıma yolunda ilerliyor" dedi.

İsveç`te yeni seçilen merkez-sol hükümeti Filistin`i devlet olarak tanıyacağını açıklamıştı.

Parlamentonun 2 Ekim`de başbakanlığını onayladığı Sosyal Demokrat Parti lideri Stefan Löfven, basın açıklamasında, Filistin`i tanıyacaklarını açıklarken, "israil ile olan sorunlar, uluslararası hukuka uygun olarak iki devletli çözüm ile aşılabilir" ifadesini kullanmıştı.

Öte yandan, İngiliz Parlamentosu`nda da 13 Ekim`de Filistin`in devlet olarak tanınmasına ilişkin önerge, 12`ye karşı 274 oyla kabul edilmişti. Ancak Birleşik Krallık`ta devletleri parlamento değil, hükümet tanıyor. Dolayısıyla oylama sonucunun bağlayıcılığı bulunmuyor ve sembolik nitelik taşıyor.

İspanya Parlamentosu`nun da 1967 sınırları içinde bağımsız Filistin devletinin tanınması için sunulan bir öneriyi tartışmaya başlayacağı açıklanmıştı.

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir