• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Erdoğan: Türkiye`ye Rağmen Amerika Bu İşi Yapmıştır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Letonya Cumhurbaşkanı Andris Berzins, baş başa ve heyetlerarası görüşmelerin ardından Cumhurbaşkanlığı ikametgahında ortak basın toplantısı düzenledi.

"Türkiye`ye rağmen ABD bu işi yapmıştır"

Toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, "Peşmergelerin Kobani`ye geçişiyle ilgili teklifi ABD`ye kendisinin yaptığı hatırlatılarak, bu teklifin PYD`ye silah yardımının bir alternatifi olup olmadığı ve geçişle ilgili ayrıntıların netleşip netleşmediğine" ilişkin soru üzerine, şunları söyledi:

"Her şeyden önce Sayın Obama’ya bizim teklifimiz, önerimiz şu olmuştur; eğer Amerika ve Türkiye, bizler teröre karşıysak, ki Türkiye olarak biz karşıyız, Amerika’nın da teröre karşı olduğunu bu konudaki hassasiyetlerini bilen bir siyasetçi olarak, bir cumhurbaşkanı olarak PYD’nin, PKK’yla aynı durumda olduğunu kendilerine telefon görüşmemde ifade ettim. ‘O da bir terör örgütüdür’ dedim. `Dolayısıyla burada PYD’ye yapacağınız yardımlar bir terör örgütüne gitmektedir. Şu anda PYD saflarında PKK’nın lider kadrosunda olup, orada savaşan kişiler var`, bunları da kendilerine ifade ettim. `Burada iki önemli grup var ki bunlar Kobani’de önem arz edebilen veya iş görecek gruplardır. Özgür Suriye Ordusu birinci tercihimizdir, ikinci tercih Peşmergelerdir ve biz Peşmergelere ülkemiz üzerinden kontrollü bir şekilde geçmelerine müsaade ederiz’ dedik."

PYD`nin ilk etapta Peşmergeleri kabul etmediğini dile getiren Erdoğan, "Daha sonra, biliyorsunuz, Peşmergeleri kabul etti ve Peşmergelerle ilgili de Kuzey Irak Yerel Yönetimi`nin belirlemiş olduğu sayıya da sıcak bakmadılar ve en sonunda 200 rakamında anlaştıkları haberini dün almış bulunuyorum ve tabii bu arada Amerika özellikle Kobani’ye indirmekte olduğu silahlarda artık her şey belgeli, delilli biliyorsunuz bu silahların bir kısmının IŞİD terör örgütünün eline geçtiğini gördük" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bizi doğruluyor ve diğerleri de PYD’ye geçti. Peki PYD’ye ve IŞİD terör örgütüne geçen bu silahlarla ilgili olarak Türkiye bu işe olumlu baktı mı, hayır bakmadı. Türkiye’ye rağmen Amerika bu işi yapmıştır ve ben kendilerine şunu da söyledim; dedim ki ‘Şu anda Kobani sizin için stratejik bir yer değil. Olsa olsa Kobani bizim için stratejik bir yerdir ve bu konuda hassasiyeti göstermesi gereken de biziz. Peki şu anda Kobani’de yaşayan var mı? Yok. Sivil halk zaten benim ülkeme geldi geçti ve 200 bin insan Kobani’den bizim ülkemize geçerken şu anda Avrupa’da 130 bin kişi var. Yani tüm Suriye’den Avrupa’ya göç edenlerin sayısı 130 bin; sadece Kobani’den bizim ülkemize üç haftada geçenlerin sayısı 200 bin. Bu çelişkileri görmemiz lazım ve bugüne kadar 300 bini aşkın insan Suriye’de öldürülürken tüm dünya neredeydi? Bu soruya cevap bulmamız lazım. Kobani`de bu kadar hassassınız da Suriye`nin tümünde niye bu hassasiyet yok? İki, Irak’ın üçte biri IŞİD terör örgütünün işgali altında, peki orada şu anda ne yapılıyor, bu da tabii önem arz ediyor. Bu soruların cevabının bulunması gerekir diye düşünüyorum."

Bu haberler de ilginizi çekebilir