• DOLAR 32.565
  • EURO 34.886
  • ALTIN 2430.335
  • ...
SGK bilgilendirme toplantısı yapıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Sosyal Güvenlik Kurumu Şanlıurfa İl Müdürlüğü tarafından 6552 Sayılı Kanunla getirilen yenilikler hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda kanunla getirilen yenilikler SGK Şanlıurfa İl Müdürü İsmail Ünlü tarafından hazırlanan sunumlarla bilgilendirme yapıldı.

Ev hizmetinde çalışanlar sigortalı sayılacak
Ev hizmetlerinde 10 günden fazla çalışanların 4a kapsamında sigortalı sayılacaklarını ifade eden Ünlü,  “İşverenin çalışılan ayın sonuna kadar bildirim yapması gereklidir. Aksi taktirde İPC uygulanacaktır. Birden çok işverenin yanından 10 günden az çalışanlar için PEK tutarının yüzde 2’si oranında iş kazası ve meslek hasta primi ödenir. Talepleri halinde yüzde 2 primin ait oldugu ayı takip eden ay sonuna kadar yüzde 32,5 primi kendileri ödeyerek 4a’lı olabilirler. Ayın sonuna kadar ödemezse o ay için hakkı düşer” şeklinde konuştu.

Maden işçilerine fiili zam uygulanacak
Yer altı işlerinde çalışanlar için izinli, raporlu, tatil günleri, kurs hazırlık süreleri gibi zamanlar için filli çalışma ya da risklere maruz kalma şartı aranmadan fiili hizmet zammı uygulanacağını söyleyen Ünlü, Maden işyerlerinde 20 yıl çalışanlar için yaş şartı 55’ten 50’ye indirildi. Soma'da vefat edenlerin hak sahiplerine gün ve sigortalık şartı aranmadan aylım bağlanacak. Kuruma olan her türlü borçları terkin edilecek. Soma’da maden kazasında hayatını kaybedenlerin eş, çocuk veya kardeşlerinden biri kamuda istihdam edilecek” ifadelerinde bulundu. (Sedat Kuşulay/Abdulhakim Bulut-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir