• DOLAR 32.555
  • EURO 34.931
  • ALTIN 2429.938
  • ...
"Türkiye'nin en büyük sıkıntısı kaliteli buğday üretmek"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN- Tarsus Ticaret Borsası ile Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü  işbirliğinde 'Buğday Yetiştiriciliği ve Çeşit Seçimi' konulu konferans düzenlendi.

Ticaret Borsası toplantı salonunda gerçekleşen toplantının açılış konuşmasını yapan Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya, Türkiye’nin en büyük sıkıntısının kaliteli buğday üretmek olduğu söyledi.

“Türkiye’nin en büyük sıkıntısı kaliteli buğday üretmek”

Kaya yaptığı konuşmada; “Bu toplantının temel amacı yöremizde ekilen buğdayın kaliteli, yüksek verim standartlarına ulaşmış ülke ekonomisine katkı yapacak en sağlıklı en kaliteli ürünü almak. Bu noktada yıllardan beri yapılan çeşitli çalışmalar var ama kökten bir neticeye varamadık. Ama son yıllarda yapılan eğitim çalışmalarında etkisiyle, rakamlarda gösteriyor ki artık, bu bölgede özellikle ovada kaliteli buğday konusunda ciddi mesafe almış bulunuyoruz. Bu kırsal yani dağlık kesimde bazı sıkıntılarımız mevcut buda tamamen iklimle ilgili yağışlarla ilgili bir olay. Ama biz ne kadar yüksek kalitede buğday elde edersek, ülke ekonomisine, o kadar büyük bir katma değer yaratacağız. Bu noktada Türkiye’nin en büyük sıkıntısı kaliteli buğday üretmek. Bu nedenle ciddi bir biçimde ithalat yapıyoruz.” Dedi.

“Tarsus Buğdayı aranılan bir buğday haline geldi”

Kaya konuşmasının devamında, “Gulten değerlerine baktığımızda en az 26 gulten, en çok 40.6 gulten ortalama 35 gulten. Ben biliyorum ki bir tüccar olarak bizim ova buğdayımızı Tarsus buğdayımızı alan sanayi kuruluşları inanın bu değerdeki buğdayları alıyor 1 yıl boyunca paçavda kullanmak için muhafaza ediyor. Bu tablo gösteriyor ki  son yıllarda üretilen buğdayın kalitesinde ciddi bir yol alınmıştır. Bir ara Karataş buğdayı ön plana çıkmaya başlamıştı, ama son iki yıldır görüyorum ki artık Tarsus buğdayı da aranılan buğday özelliklerini taşımaya başladı.” İfadelerini kullandı.

Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan ise konuşmasında; “Buğday bölgemiz için önemli bir ürün dolayısı ile yaklaşık 368 bin dekarlık üretimimiz var. Bu ciddi bir üretim. Biz İlçe Tarım Müdürlüğü olarak sadece çok üretmek ve yüksek verimi değil ,kaliteli üretimi de  ortaya çıkmak için çaba sarf ediyoruz.” İfadelerine yer verdi.

Konuşmaların ardından Doğu Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ​Ziraat Yüksek Mühendisi Dr. Abdulkadir Avçin Dr Hasan Ay; katılımcılara buğday üretiminde verim ve kaliteyi artırmanın, yüksek verimli ve kaliteli çeşitlerin yetiştirilmesi, uygun yetiştirme tekniklerinin kullanılması konulu Buğday Yetiştiriciliği ve çeşit seçimi konusunda seminer verdi.

Buğday Yetiştiriciliği ve Çeşit Seçimi konferansına, Ticaret Borsası Başkanı Murat Kaya ,Ticaret Borsası Yönetim Kurulu üyeleri, Tarsus İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hayri Erdoğan, çok sayıda firma temsilcisi ve üretici katıldı.  (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir