• DOLAR 32.572
  • EURO 34.925
  • ALTIN 2424.65
  • ...
Batman Üniversitesi iki yeni çekirge türü tespit etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN – Dünyada ve ülkemizde artan sanayileşme, şehirleşme gibi biyolojik çeşitlilik üzerindeki baskıları artıran süreçlerin hızlanması birçok canlı türü için olumsuz etki oluşturuyor. Batman Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü öğretim üyelerinden Dr. Erdem Seven, değişen iklim şartları ve artan nüfusun doğru orantılı bir şekilde doğal alanlara zarar verip onarılması zor tahribatlar yaşattığına dikkat çekti.

Dr. Seven “Tehlike altındaki canlı türlerinin bir an önce tespit edilerek korunmaları konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır.” dedi.

2008 yılından itibaren alan çalışmasına yoğunluk verdiklerini söyleyen Seven, yapılan araştırmalarda Siirt’in Şirvan ilçesi kırsalında iki yeni çekirge türünü tespit ettiklerini vurguladı.

Seven, “Böcek faunası konusunda daha önceki yıllara ait herhangi bir bilgi bulunmayan Şirvan’daki ilk çalışmalar, 2008 yılından itibaren alanda yaptığımız araştırmalara dayalı yayınlanan makalelerden oluşmaktadır. Alandaki böcek takımı içerisindeki araştırmalarımız daha çok uzmanlık alanımız olan kelebek ve güve takımı üzerine olmuştur. Yapılan araştırma sonuçlarına göre, Siirt’in tek bir ilçesinden tespit ettiğimiz oran, Türkiye’de yayılış gösteren makro kelebek ve güve türlerinin yaklaşık yüzde 25’ini temsil ettiği görülmüştür. Bu oran bölgenin böcek zenginliğini açıkça ortaya koymaktadır. Çalışmalarımız daha çok kelebek ve güve takımı üzerine olsa da diğer bazı gruplar üzerine de araştırmalar yapılmıştır. Nitekim 2009 ve 2010 yıllarında yürüttüğümüz çalışmalarda, erdemi ve sirvani, iki yeni çekirge türü olarak Şirvan ilçesinden toplanarak bilim âlemine kazandırılmıştır. Şirvan’daki araştırmalarımız devam etmekle birlikte, üzerinde çalıştığımız bazı yeni türler ile Türkiye için yeni kayıtlar çalışmalarımız tamamlandıktan sonra yayınlanacaktır.” diye konuştu. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir