• DOLAR 32.421
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2327.379
  • ...
Davutoğlu İç Güvenlik Paketini açıkladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Partisinin grup toplantısında konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, İç Güvenlik Paketini açıkladı. Yaşanan son olaylardan örnekler vererek paketi savunan Davutoğlu, gözaltı süresinin yeniden düzenleneceğini söyledi.

Kimsenin silahla gösteri yapma hakkına sahip olmadığını belirten Davutoğlu, silahlı gösteri yapanın cezasının 2,5 yıldan 4 yıla çıkarılacağını ifade etti.

"16 yaşındaki Yasin kurban etini fakirlere dağıtmak isterken öldürüldü"
HDP'nin çağrısının ardından çıkan olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 40'a yaklaştığını ifade eden Davutoğlu, "Diyarbakır'da 16 yaşında şehit olan Yasin de kurban etini fakirlere dağıtmak isterken öldürüldü.

Bu vatandaşlarımızın etnik arka planı önemli değil. Bizim nezdimizde bu zalimler karşısında her biri Hz. Hüseyin'dir.

Bu toprakları Kerbala'ya çevirmek isteyenlere izin vermeyeceğiz. Onların tavrının aksine her can azizdir." dedi.

Davutoğlu, Yasin Börü'nün babası Fikri Börü'yü arayarak başsağlığı dilediğini de söyledi.


 

"İkametgah belgesi e-devlet"
Davutoğlu, hazırlanan paketle ilgili şu bilgileri verdi:
"Doğum, evlenme ve boşanmalarda nüfus müdürlüğüne gidilmeyecek. İsim ve soyisimlerle ilgili mahkeme kararına ihtiyaç olmayacak. Mahkemeye gitmeden tek dilekçeyle başvurabilecek. Hiçbir mahkeme süreci olmayacak. Soyadları tek bir dilekçeyle değiştirebilecek. Nüfus kayıt örneği ve ikametgah belgesi e-devlet sitesinden alınabilecek.

"Pasaport ve ehliyet nüfus müdürlüğünden alınacak"
Pasaport ve sürücü belgeleri bunlar nihayette seyahat belgesidir. Bunlar Emniyet Genel Müdürlüğü'nün işi değildir. Pasaport alacak olan bundan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gitmeyecek, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'ne gidecek. Böylece sanki pasaportla yurtdışına çıkan her vatandaş potansiyel suçluymuş gibi Emniyet kapılarında pasaport ya da ehliyet için beklemeyecek.

İçişleri Bakanlığı'nın yeniden yapılandırılmasına ihtiyaç var. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün etkinliğini güçlendirecek tedbirler alacağız.

Jandarma ve Sahil Güvenlik komutanlıklarının atama ve sicil bilgileri doğrudan İçişleri Bakanlığı'na bağlanacak. Askeri konular hariç yetkiler İçişleri Bakanlığı'na veriliyor. Jandarmalarımız İçişleri Bakanlığı’nın belirleyeceği özel kıyafet giyecek.
Herhangi bir istihbari faaliyet yapılıyorsa bunun denetimi de yapılacak. Önce İçişleri Bakanlığı, Başbakanlık Teftiş Komisyonu’nda denetlenecek, TBMM’deki komisyona rapor sunulacak. Hükümetimiz dinlemelere karşı tedbirini aldı."

Şiddete dönüştürülen her türlü eylem suç sayılacak
Toplantı ve gösteri hakkının demokratik hak olduğunu ve engellenemeyeceğini belirten Davutoğlu, toplantı ve gösteri yapanlara karşı yapılacak her türlü saldırının engelleneceğini söyledi.

Şiddete dönüştürülen her türlü eylemin suç sayılacağını dile getiren Davutoğlu, "Elinize molotof kokteyli aldığınız anda toplantı ve gösteri hakkı biter, şiddet eylemi başlar. O andan itibaren, 'Ben toplantı ve gösteri hakkımı kullanıyorum, bana müdahale edemezsin' diyemez kimse. Molotof bir saldırı aracıdır. Molotoflarla ambulans, kütüphane ve müzelere saldırılmışsa, vatandaşlarımızın yüzlerine atılmış, gençlerimiz yaşamını yitirdiyse bir suç aletidir…

"Maskeler takarak şiddet amaçla sokağa çıkanlar potansiyel suçlu olarak görülürler"
Yüzünü kapatarak toplantı ve gösteri yapanlara izin verilmeyecek. Yüzünü kapatmış, elinde pompalı tüfek. Bu gösteri mi? Bunlar toplantı ve gösteri özgürlüğünün içine giremez. Maskeler takarak şiddet amaçla sokağa çıkanlar potansiyel suçlu olarak görülürler. Gösteriye silahlı katılanların cezaları artırılacak. 6 aydan 3 yıla kadar olan ceza, 2.5 yıldan 4 yıla kadar artırılacak.

Polise 24 saat gözaltı yetkisi veriyoruz, üst amirin kararı ve denetimiyle. Savcı tek kişi için 24 saat gözaltı yapabiliyor. Savcı 48’e uzatabilsin, 4 gün içinde de mahkemeye çıkabilsin.

Verilen zarar suçluya ödetilecek. Zamanaşımına uğratılmayacak." dedi.

Uyuşturucu satıcıları terörist sayılacak
Bonzai ve diğer uyuşturucuların ticaretini yapanlar terörist sayılacak ve böyle muamele göreceklerini ifade eden Davutoğlu, uyuşturucu satıcılarının okullara yaklaşması durumunda ise cezanın iki katına çıkarılacağını söyledi.

6-7 Ekim olaylarında sosyal medyadan yapıla şiddet çağrılarına da değinen Davutoğlu ayrıca, sanal ortamda yapılacak şiddet çağrılarının da suç sayılacağını ve yaygın şiddet olaylarına dönüşen durumlarda sosyal medya ile ilgili de tedbir alınacağını belirtti. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir