• DOLAR 32.591
  • EURO 34.82
  • ALTIN 2508.478
  • ...
DÜ'de uluslar arası katılımlı tohumculuk kongresi düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi tarafından Türkiye ve yurtdışından birçok araştırmacının katıldığı Türkiye 5. Uluslararası Katılımlı Tohumculuk Kongresi düzenlendi.

Dicle Üniversitesi Kongre Merkezi’nde düzenlenen kongreye, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün, Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bekir Bükün, Türkiye ve yurtdışından birçok araştırmacı ile öğrenciler katıldı.

Kongre, Diyarbakır’ın İngilizce tanıtımının yapıldığı sinevizyon gösterimi ve müzik dinletisiyle başladı.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, ürünlerde verimlilik artışında kaliteli tohumun büyük öneme sahip olduğunu söyledi.

Tohumun stratejik öneminin farkına varan gelişmiş ülkelerin tohumculuk kuruluşlarını yaygınlaştırdığına dikkat çeken Vali Aksoy, “Uluslararası tohum federasyonlarının verilerine göre 1970’lerde dünyada tohum ticareti 10 milyar dolar civarında iken bugün 45 milyar dolara ulaşmıştır. Türkiye, şu an itibariyle dünyada toplam tohum ticaretinin yüzde 1,7’sini sağlamaktadır. Bu da önümüzdeki süreçte bu alanda daha fazla çalışma yapmamız gerektiğinin bir sonucudur. 2013 verilerine baktığımızda bizim tohum ithalatımız 194 milyar, ihracatımız ise 126 milyon dolardır.  Her yıl artarak devam etmektedir ve Türkiye’de de bu alanda önemli gelişmeler gerçekleşmektedir. İhracattaki en önemli kalemlerimiz, yüzde 45 ile ay çiçeği, yüzde 32 ile iplik mısır ve yüzde 10 ile de sebze tohumları olarak görülmektedir.” dedi.

Üniversite olarak böyle bir kongreye ev sahipliği yaptıkları için mutlu olduklarını ifade eden Dicle Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sabri Eyigün ise, dünyanın ilk arkeolojik buğdayının Diyarbakır’da yetiştiğini söyledi.

Diyarbakır’ın tarih içinde bilim, kültür, sanat, medeniyet, ticaret ve ziraat kenti olduğunu aktaran Eyigün, “Bu kent, 33 medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Diyarbakır, otoriterlere göre dünyanın ilk arkeolojik buğdayının ve ilk yaban üzümünün yetiştiği bir kent olduğu için tarım alanında da önemini korumaktadır.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir