• DOLAR 32.502
  • EURO 34.968
  • ALTIN 2429.585
  • ...

MUŞ - Muş Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Fikret Sancar, emekli olan personellerin yerine kalifiye eleman alımının yapılmadığını, kalifiye eleman eksikliğinin had safhaya ulaştığını söyledi.


Muş Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Fikret Sancar yaptığı yazılı açıklamada, "Emekli olan işçilerin yerine eleman alınmaması büyük sıkıntıların yaşanmasına sebep oluyor. Büyük eleman gurubu hafta sonu tatillerini kullanamamaktadırlar. Kısım kısım taşerona verilmesi büyük riskler yanında her sene değişen elemanlar sebebi ile işte uzmanlaşma olmamaktadır." dedi.

Az sayıda kalan geçici işçilerinin kadro taleplerinin yeni hükümetçe yerine getirilmesini umut ettiklerini kaydeden Sancar, "Bu elemanların kadroya geçirilmesi ile bir rahatlama olacak ancak bunların yerine yeni geçici işçi tedariki yapılarak ileriye dönük tecrübeli eleman yetiştirilecek aynı zamanda belki işsizler ordusundan bir kesime ekmek kazanma imkanı sağlanmış olacaktır." ifadelerini kullandı.


"Taşeronlaşma  adil bir sistem değil"
Taşeronlaşmanın adil bir sistem olmadığını belirten Sancar, "Bu tür istihdam edilen elemanların sosyal haklarının takip edilememeleri işe alınırken veya işbaşında iken kaderlerinin bir iki kişinin dudakları arsındaki iki lafa bağlı olmaları, bunun yanında insan onuruna yakışır bir çalışma düzenine sahip olamamaları ve hepsinden önemlisi insanca yaşanacak bir ücretten mahrum olmaları sosyal devlet anlayışı ile bağdaşmamaktadır. Pek çok yerde alınan elemanlardan ücret istendiği haklarının tam ödenmediğini, bazı yerlerde değişik kişilerin sigortası altında başka kişilerin çalıştırıldığı, bazı çalışanların sigortasının yatırılmadığı görülmektedir. Yasal olarak bunların takibi üst işverenlerin sorumluluğundadır. Bunun takibi hem sorumluluk hem de insani, vicdani bir meseledir."diyerek konuya dikkat çekti.

"Hükümetin, şeker fabrikalarını satacağız açıklamalarını huzursuzluk verici"
Son olarak Sancar, "Mahkeme kararları ile asıl işe kadrolu atanması gereken elemanlar bile gereği henüz yapılmamıştır. Her yeni çıkan kanunla (Torba yasalarla) hem geçici işçiler hem alt işveren elemanları umutlanmakta fakat tatmin edici bir yenilik olmamaktadır. Şeker fabrikalarının bulundukları bölgelerde yaptıkları katkılar imkan edilemez. Her defasında paraya sıkışan tüccarın mevcutları satarak genişe çıkmayı düşündüğü gibi Hükümetin de şeker fabrikalarını satacağız açıklamalarını huzursuzluk verici olarak görüyoruz ve diyoruz ki eksik elemanlarımızı tamamlayalım üretimimize devam edelim. Yapay tatlandırıcıların önünü keselim doğal pancar şekerini üretelim. Pancar çiftçimizi destekleyerek ürettiğimiz şekeri biz ihraç edelim."diyerek sözlerine son verdi. (Sezer Özer-İLKHA)