• DOLAR 32.365
  • EURO 35.043
  • ALTIN 2325.366
  • ...
Toprak ve su analizleri süresi 30 Ekim'de sona eriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Muş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yaptığı tebliğ ile toprak ve su analizlerinin 30 Ekim' e kadar uzatıldığını duyuruldu. Muş İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, 30 Ekim'de son bulacak Toprak ve su Tahlilinde 2014 yılı boyunca, şu ana 359 adet tahlil yapıldığı belirtildi. Bu tahlillerden 30 adet su, 329 adet ise toprak analizi yapıldığı kaydedildi.

Konuyla ilgili açıklamada bulunan Muş Tarım İl Müdürü Ergün Çolakoğlu, toprak analizinin önemli olduğunu, çiftçilerin toprak analizlerini mutlaka yaptırmaları gerektiğini söyledi.

"Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır''
Çolakoğlu, “Toprakta bulunan bitki besin maddesi miktarlarının belirlenmesi ve toprakta yetiştirilecek bitkinin gübre cinsinin ve miktarlarının tespit edilmesi için analiz yapmamız gereklidir. Toprak analizi maliyeti düşük ve kaliteli bir tarım için mutlak şarttır. Bitkinin isteği olan gübre cinsini ve miktarını bilmek, en uygun zamanda ve ne şekilde toprağa verilmesini bilmek demek üretici açısından maliyeti düşüren en önemli özelliklerdendir. Toprak analizinin önemi burada vurgulanır, analizi yapılan toprağa ekilecek bitki, gübre miktarı ve cinsi ve hatta gübreleme şekli analizler sonucu ortaya çıkar.”dedi.

"Fazla gübre kullanımı toprağa zarar verir”
Farklı tarlalarda değişik oranlarda besin maddesi bulunduğu ifade edilen açıklamada, “Toprak analizi sayesinde toprakta eksik olan dolayısıyla bitkinin büyümesini engelleyen bitki besin maddelerinin hangileri olduğu tespit edilir ve böylece üreticiye gübre için harcadığı paradan en çok yarar sağlamak için yardım eder. Toprak analizi yaptırmadan toprağa gübre verilmesinden dolayı ortaya çıkan zararlar; gerekli olandan daha çok gübre kullanılabilir, doğal olarak bu da masraf demektir. Ayrıca fazla gübre kullanımı toprağa zarar verir. Bitkinin isteğinden az gübre kullanılabilir, bu da bitkinin gelişememesi demektir. Yanlış zamanda ve yanlış gübreleme bitkinin gübreyi bünyesine katamaması demektir. Yanlış cins gübre kullanılabilir, bu da bitkiden istenilen verimin aksine verim düşüşlüğü oluşturabilir. Bu hatalara düşmemek için toprağımızı mutlaka analiz ettirmeliyiz. şekline açıklamada bulundu.



"Örneklerin doğru alınması''
Toprak analizlerinden umulan yararın sağlanabilmesi için, toprak örneklerinin doğru alınması birinci koşul olduğunu vurgulayan Çolakoğlu; "Örneklerin doğru alınması demek, örneklerin temsil ettiği alandaki toprakların özelliklerine sahip olması anlamına gelmektedir. Doğru alınmayan bir toprak örneğinin analizi ile ortaya çıkan yanlış ve yararsız sonuçlar emek, gübre ve ürün kaybına neden olmaktadır” dedi.



İl Müdürlüğü Merkez Binasında bulunan laboratuarlarda yapılan analizlerde Nisan ayından bu güne kadar yapılan 329 adet toprak analizi, 30 adet su analizi yapıldığı belirtilirken, toprak analizi ücretinin 48 TL, su analiz ücretinin ise 90 TL olduğu kaydedildi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir