• DOLAR 32.573
  • EURO 34.908
  • ALTIN 2433.15
  • ...
Meşal`den Cuma çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meşal yaptığı açıklamada, Müslümanları, Filistin topraklarında, Kudüs’te ve dünyanın diğer tüm bölgelerinde “Aksa için öfke” gösterilerine katılmaya davet etti.

israil güvenlik güçlerine mescitten ayrılmayarak direnen kadın, erkek ve mücahitleri kutlayan Meşal, onlarca kişinin oradan ayrılmayarak, israil’in her hangi bir baskınına karşı Aksa’yı savunmaya devam ettiklerini söyledi.

Meşal, ümmetin sıkıntı ve yaraları ile meşgul olduğunu, fakat hiçbir şeyin Kudüs ve Aksa’nın önüne geçemeyeceğini vurguladı.

Aksa’nın uğrunda şehit olunmayı hak ettiğini söyleyen Meşal, bölgede eli silah tutan herkesin onu savunmak zorunda olduğunu ifade etti.

Meşal, israil’in son saldırıları ile 2000 yılında başlayan ikinci İntifada’nın başlangıç noktasını ele geçirmeye çalıştığını vurguladı.

Göstericilere sert müdahale

israil, Yahudilerin Sukot Bayramını bahane ederek dokuz gündür Mescid-i Aksa’ya Müslümanların sabah namazı sonrası dışarı çıkarıyor ve sadece Yahudileri içeri alıyor.

Mescid-i Aksa`da şu anki mevcut uygulamada sabah namazı sonrası Müslümanlar camiden çıkarılarak Aksa’nın tüm kapıları önce Müslümanlara kapatılıyor. Ardından içeriye öğle namazına kadar sadece Yahudilerin girişine izin veriliyor.

Böylece fiili olarak israil Hükümeti Aksa’da zamansal olarak, Yahudiler ve Müslümanlar arasında Mescid-i Aksa’yı da ikiye bölmüş oldu.

Olaya tepki gösteren Filistinlilerle, israil güvenlik güçleri arasında son bir haftadır gerginlik ve çatışmalar kesintisiz sürüyor.

israil polisi, Mescid-i Aksa kapıları önünde sık sık ses bombası ve gaz kullanarak Müslümanları camiden uzaklaştırıyor.

israil yönetimi, Mescid-i Aksa’da başlattığı uygulamayı, El Halil’deki İbrahim Camisi`nde 1994 yılına kadar uyguladıktan sonra, 1994 yılında çıkan bir olay sonrasında camiyi Yahudilerle Müslümanlar arasında paylaştırmıştı.

Önceleri belli saatlerde Hazreti İbrahim’in mezarını Yahudilerin ziyaretine açan İsrail yönetimi, 25 Şubat 1994`te Baruh Goldstien isimli aşırı sağcı bir Yahudi’nin cami cemaati üzerine ateş açarak 29 Filistinliyi öldürmesi üzerine, güvenlik gerekçesiyle camiyi ikiye bölmüştü.

israil, 14 Ağustos`tan bu yana Mescid-i Aksa’ya ibadet etmek için gelen Yahudileri sabah 07.00 ve 10.00 arası Müslümanların kullanmasına izin vermediği Megaribe ve Silsile Kapısı`ndan içeri alıyordu. Son bir haftadır başlattığı uygulamada ise aynı zaman aralığında içeriye sadece Yahudilerin girişine izin veriyor.

Sukot Bayramı

“Çardaklar Bayramı” anlamına gelen "Sukot Bayramı" tarihi açıdan, İsrailoğullarının Sina çölünde Allah tarafından dolaştırıldıkları sırada çölde geçici barınaklarda yaşayarak hayatlarını devam ettirdikleri kırk yılı temsil ediyor.

8 Ekim Çarşamba günü başlayan ve dokuz gün sürecek Sukot Bayramı nedeniyle Ortodoks Yahudiler, şehrin sokaklarına çardak kurmuş durumda.

Mescid-i Aksa Külliyesi içerisinde Kıble Mescidi ile Kubbetu`s Sahra Camisinin yanı sıra müze, medreseler, bahçeler ve büyük avlu bulunuyor. İslam inancında Beyt`ul Makdis adı verilen külliye alanı, Müslümanların ilk kıblesi olma özelliğini taşıyor.

Süleyman Mabedi kalıntılarının külliye alanının altında olduğuna inanan Yahudi yerleşimciler, bu alanda kazı çalışmaları yapıyor.

Yerleşimciler ve israilli yetklililer zaman zaman Aksa Külliyesi içerisine de girerek cami cemaatini ve eğitim gören öğrencileri taciz ediyor. Müslümanların karşı çıktığı bu tür ihlaller nedeniyle Mescid-i Aksa`da sık sık gerginlik yaşanıyor.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı 

Bu haberler de ilginizi çekebilir