• DOLAR 32.378
  • EURO 35.06
  • ALTIN 2325.61
  • ...
YSK, başörtüsü yasağından vazgeçti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Yüksek Seçim Kurulu (YSK), siyasi partilerin sandık görevlilerine getirdiği başörtüsü yasağını kaldırdı.

YSK, başörtüsüne ilişkin tartışmalı kararını 29 Mart 2009`da yapılan yerel seçimler öncesinde almıştı. Seferihisar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, iki hafta önce YSK`ya `gözlemci ve müşahitlerin kılık kıyafet ölçülerine uymalarının gerekip gerekmediği` hakkında bir yazı gönderdi.

Başvuruyu değerlendiren Kurul, sandık başında görev yapacak gözlemci ve müşahitlerin kılık kıyafet ölçülerine uymalarında zorunluluk bulunmadığına oybirliğiyle karar verdi. YSK`nın kararında "Siyasi partiler ve bağımsız adaylar tarafından görevlendirilen müşahitlerin, sandık kurulu üyeleri gibi kılık kıyafet ölçülerine uymalarında zorunluluk bulunmadığına karar verilmesi gerekmiştir." ifadeleri yer aldı.

YSK, 29 Mart 2009`da yapılan yerel seçimler öncesinde aldığı tartışmalı kararla siyasi partilerin sandık görevlilerinin, sınırları yasalarla ve yargı kararlarıyla çizilen kılık ve kıyafet ölçülerine uymaları gerektiğini istemişti.

Söz konusu yasak, 12 Eylül anayasa değişikliği referandumunda da uygulanmıştı.

YSK`nın il ve ilçe seçim kurullarına gönderdiği genelgede, "Siyasi partiler tarafından isimleri bildirilen sandık kurulu üyelerinin, sandık alanının kamusal alan olması ve sandık kurullarında görev alacak olanların da hizmet verme konumunda bulunmaları nedeniyle sınırları yasalarla ve yargı kararıyla çizilmiş bulunan kılık kıyafet ölçülerine uymaları gerekir." denilmişti.

Seferihisar İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, 23 Mart 2011`de YSK`ya bir yazı göndererek, başörtüsü yasağının 12 Haziran seçimlerinde de uygulanıp uygulanmayacağını sordu. 4 gün önce konuyu görüşen YSK, sandık başında görev yapacak görevli ve müşahitlerin herhangi bir kılık kıyafet zorunluluğu bulunmadığına karar verdi.

Zaman

Bu haberler de ilginizi çekebilir