• DOLAR 32.397
  • EURO 35.097
  • ALTIN 2326.303
  • ...
3.turda BMGK geçici üyeliğine İspanya seçildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MRK- Yıl sonunda görev süreleri dolacak olan Arjantin, Ruanda, Güney Kore, Avustralya ve Lüksemburg'un yerine seçilmek üzere BM Genel Kurulu'nda  yapılan  oylamada, bu ülkelerin grubunda yer alan beş yeni üye ülke için seçim yapıldı.


Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmek için 193 ülkeden üçte ikisinin oyunu almak gerekiyor.Adaylar ilk turda gereken oyu alamazsa turlara devam ediliyor.

Türkiye'nin de adaylar aralarında yer aldığı ‘Batı Avrupa ve Diğerleri’ grubundaki oylamanın ilk turunda, aday gösterilen  Yeni Zelanda 145 oy alarak üçte iki çoğunluğu sağladığı Konseyin geçici üyeliğine seçildi.

Güvenlik Konseyi geçici üyeliğine seçilmek için 193 ülkeden üçte ikisinin oyunun  gerektiği oylamada, 109 oy alan Türkiye ile 121 oy alan İspanya üçte iki çoğunluğu sağlayamadıkları için 2. tura kaldılar.


İkinci turda, İspanya 120, Türkiye ise, 73 oy aldı. İkinci tur oylamada da yeterli çoğunluk sağlanamayınca 3. tur oylamaya geçildi.

Üçüncü turda 132 oy alarak üçte ikilik  çoğunluğu yakalayan  İspanya, konseyin geçici üyeliğine seçilen ülke oldu. Türkiye ise 60 oyda  kaldığı için  Güvenlik Konseyi'ne giremedi.

Seçimler  sonucunda, Afrika grubundan 190 oyla Angola, Latin Amerika ve Karayipler grubundan 181 oyla Venezuela ve Asya-Pasifik grubundan 187 oyla Malezya Konsey'e seçildi.

Türkiye son olarak 2009-2010 yıllarında Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde geçici üye olarak yer almıştı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir