• DOLAR 32.504
  • EURO 34.648
  • ALTIN 2491.385
  • ...
Mevsim değişikliği en çok çocukları etkiledi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MUŞ - Mevsim değişikliği ve havaların soğumasıyla beraber hastaneler doldu taştı. Soğuk havadan en çok etkilenense çocuklar oldu. Günde yaklaşık 300 ila 500 arasında poliklinik, gece ise 200’e varan hasta müracaatıyla yoğunluk yaşanan Muş Devlet Hastanesi’nde en fazla şikayet ise gribal enfeksiyondan oldu. 150 yatak kapasitesine sahip hastanenin doluluk oranı ise yüzde yüze ulaştı.


Konuyla dair açıklamada bulunan Muş Devlet Hastanesi Yönetici Opr. Dr. Özgür Ömer Yıldız, özellikle acil başvurularında büyük bir artış olduğunu söyledi. Yıldız; ”Acile başvurular patladı. Yoğunluk bizi hem personel, hem de yatak sayısı nedeniyle zorluyor. Toplamda 6 doktor olarak Çocuk hastalarımıza müdahale etmeye çalışıyoruz. Ama yine de sayımız yeterli değil. Gündüz 200 ila 300, gece ise: 150 ila 200 arasında çocuk hastaya müdahale ediyoruz. Ancak bu son grip salgınında bir gecede 500 hastaya müdahale ettiğimiz zamanda oldu. Dirençli yüksek ateş ve öksürük şikayetinin ağır bastığı, "Bir çeşit gribal enfeksiyon' olarak isimlendirilen hastalık, özellikle çocuklarla yaşlıları perişan etti. Son dönemdeki salgında 3-4 Günü aşan ateş yükseklikleri oluyor. Çocuklar durmadan öksürdüğü için aileler 'Zatürre ya da başka hastalığı mı var?' diye paniğe kapılıyor. Grip aşısı olanlar da hasta” dedi.


“Çocukları kalabalık ortamlardan uzak tutun”
Çocukların kış aylarında özellikle kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak tutulması gerektiğini ve bu konuda ebeveynlere uyarıda bulunan Yıldız, “Soğuk havadan dolayı vücudun daha fazla enerji harcayıp yorgun düşer. Hastalık yapan mikrop ve mikroorganizmalar, kapalı ve kalabalık yerlerde havadaki yoğunluğunun artmasıyla daha da artar. Zayıf kalan vücut hastalanır. Soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar kışın çocuklarda daha sık görülmektedir. Bu hastalıkların çoğu ayaktan tedavi edilebilir. Her çocuğun hastalıklara karşı direnç kazanması için bu hastalıkları geçirmesi gerekmektedir. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğal bir durumdur. Mecburiyet olmadıkça çocuklar kapalı ortamlarda tutulmalı. Hastalık zamanında da çocuğa ekstra vitamin verilmemeli, ihtiyaç kadarı yeterlidir” diye konuştu.

Hastalıktan korunmak için el ve vücut temizliğine dikkat edilmesi gerektiğine vurgu yapan Dr. Yıldız, hastalıklı kişilerin olduğu kapalı ortamlardan ve yakın temastan kaçınılması ve soğuğa karşı kişisel önlemler alması gerektiğini söyledi. (M. Şirin Çağlayan-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir