• DOLAR 32.571
  • EURO 35.047
  • ALTIN 2427.984
  • ...
Diyarbakır`da Olaylar Nasıl Başladı Kim Organize Etti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 

 İki gün önce Kobani`deki IŞİD saldırıları bahane edilerek kepenk ve kontak kapatma eylemi başlatıldı. Tabi bu eylemden güç alan organize olmuş çevreler HDP`nin çağrısıyla birlikte dün itibariyle kent merkezinde hayatı felç etti.

Bu eylemlerde dikkat çeken bazı hususlar var;

1-19990 lı yıllardan bu yana ilk defa devlet tarafından sokağa çıkma yasağı uygulaması olayın vehametini gösteriyor .

2- Özellikle PKK`nın Yurtsever Gençlik olarak adlandırdığı YDG-H`nin resmi twitter hesabı üzerinden örgüt elemanları organize edilerek özellikle HÜDA-PAR-Mustazaf-Der ve bileşenlerine yönelik nokta hedef ler gösterilerek örgüt elemanlarını orğanize etti. olaylar tamamiyle dün itibariyle bu kuruluşlara ve bileşenlerine yönelik yapilmaya baslandi.

3-Olaylar sırasında dikkat çeken en önemli husus, daha önce görmediğimiz tarzda bir eylem biçiminin geliştirilmesiydi. Daha önceki olaylarda genellikle çocuklar kullanılıyordu ancak bu olaylarda çocuklar olmakla birlikte şehir dışından getirildiği kuvvetli bir şekilde tahmin edilen bazı gruplar ve yetişkin kişiler yani yetişkin provakatörler sahadaydı. Çocukların kurduğu barikatlari artık yetişkin kadınlar, genç kızlar ve erkekler yüzleri kapalı bir biçimde hatta bazı yerlerde yaşlı insanlar rol alarak eylemleri ciddi bir biçimde orğanize ediliyordu

4- Dkkatlerden kaçmayan başka bir ayrıntıda devletin hiçbir şekilde varlık göstermemesiydi. Bazı vali yardımcılarının iyi niyetli ve olağanüstü gayretlerine rağmen devletin varlığı özellikle de emniyetin varlığı sokaklarda görülmüyordu

5- Olaylar sırasında panzer, kirpi ve tomaları bazı yerler dışında görmek mümkün değildi.Görülen yerlerde ise sadece göstermelik müdahaleler de bulunuyordu, buda devletin kasıtlı bir biçimde olaya müdahale etmediğini kanısını güçlendirdi.

6- HÜDA-PAR ve çevre bileşenlerinin olayları kendilerine sirayet edeceğini düşündü. Saldırı yapılabilecek dernek binaları korumaya alındı ve aynen öyle de oldu.

7-YDG-H twitter hesabı üzerinden HÜDA-PAR ve çevresine yakın bu dernekleri hedef göstererek saldırıya geçirtti. HÜDA-PAR ve bileşenleri tedbirli idiler savunmaya geçtiler ancak saldırı yoğunluklu bir biçimde olduğu için geri püskürtemediler ve yalniz,kaldilar.

8- HÜDA-APR yetkilileri ile yapılan görüşmelerde yaralı arkadaşlara müdahale etmek için olay yerine gittiklerinde polisin kendilerine müsaade etmediklerini ancak PKK çevrelerine alan açarak durumu onlarin,lehine donusturduklerini söylediler.

9-Akşam saatlerinde HÜDA-PAR yetkilileri tarafından Rehber Tv de yapılan açıklamalara bakıldığında durumun çok vahim olduğu görüldü. Bunun üzerine HÜDA-PAR yetkilileri tüm üyelerinin kendi kendilerini savunmasını söylediler. kendilerinin gerek milletvekilleri gerek devlet yetkililerine, olayı kontrol altına almaları için ulaşmaya çalıştıklarında kendilerine ulaşamadıklarını iafde ettiler,

10- Bu süreçte HÜDA-PAR ve bileşenleri yeni bir strateji ile bundan böyle kendilerine bir saldırı olması durumunda misliyle karşılık bulacağına, yaralamaya yaralama ile öldürmeye öldürme ile cevap vereceklerini hususundaki söylemler bölgede PKK-Hizbullah çatışmasının tekrar alevlenebileceği olarak yorumlandı. Hizbullah`ın resmi açıklamasında da hiç bir şekilde söz konusu durumun kabul edilmeyeceği ifade edildi.

11-Bölgede en çok yapılan eleştirelerden bir tanesi gelinen nokta itibariyle devlet ciddi bir otorite zayıflığı göstermiş ve dindar Kürtleri seküler Kürtlerin kucağına terk etmiş gibi görüntü vermesidir

12-Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Gülten Kışanak yaptığı açıklamalarda Hüda-Par saldırılarını "Hükümetin B planı" olarak değerlendirerek, "Hizbul-kontra ve benzeri paramiliter güçlerin sokağa salındığını, durumun çok tehlikeli olduğunu" ifade ederken, HDP`den Altan Tan ise PKK ve Hizbullah çatışmasının arzulandığını ifade etti.

13-Gelinen aşamada cenazeler aileler tarafından teslim alındı bazı ailelerin defin işlemlerini yaptı.Cenazlerin büyük bir kısmının sokağa çıkma eylemlerinin bitmesinden defin edileceği ifade ediliyor buda büyük bir ihtimalle kitlesel bir törene dönüşecek, bunun da yeni bir gerginliğe sebep olmasından korkuluyor.

Timetürk

Bu haberler de ilginizi çekebilir