• DOLAR 32.519
  • EURO 34.814
  • ALTIN 2425.856
  • ...
Bakan Eker: `Başkasının canına malına kimsenin saldırma hakkı yok`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, PKK/DBP/HDP’li çetelerin saldırısına ilişkin, “Başkasının canına malına kimsenin saldırma hakkı yok. Partiyi gidip ateşe vereceksin, derneği basacaksın, sokakları ateşe vereceksin, dükkanları yağmalayacaksın. Bu Vandalizm’dir” dedi.

Bakan Eker, Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile birlikte Valilik binasında bir açıklama yaparak gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Dün itibariyle Diyarbakır’da 10 kişinin hayatını kaybettiğini söyleyen Eker, bunlardan bir kısmının otopsi işlemlerinin yapıldığını dile getirdi.

 

PKK/DBP/HDP’li çetelerin saldırısıyla çok sayıda mağduriyetlerin yaşandığına dikkat çeken Eker, “Çok sayıda iş yeri saldırıya uğradı. Birçok parti veya kamu binası, esnafa ait iş yeri tahrip edildi. Market ve esnaflara ait birçok iş yerleri yakıldı, tahrip edildi ya da yağmalandı. Sosyal medya üzerinden ciddi bir enformatik kirlilik oluşturuluyor. Tamamen yalan, tamamen gerçek dışı isnatlarla vatandaşlar kışkırtılıyor. Bölücü örgüt de, Sosyal medya üzerinden silah kullanmayı teşvik ediyor kışkırtıyor” ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR ve bazı İslami derneklere yapılan saldırılara da değinen Eker, “Biz insanların hayatına kastedilmesini doğru bulmuyoruz. Başkasının canına malına kimsenin saldırma hakkı yok. Hiçbir sebep bunun gerekçesi olamaz. Partiyi gidip ateşe vereceksin, derneği gidip basacaksın, sokakları ateşe vereceksin, dükkânları yağmalayacaksın. Bu Vandalizm’dir. Hukukun gereği neyse, bütün bu eylemcilerle de hukuk içerisinde müdahale edilecek. Biz bunu kişilerin veya kurumların birbirleriyle çatışmasından çok, Diyarbakır’ın huzuruna ve hayatına kastedilmiş bir olumsuz saldırı olarak görüyoruz” dedi.

 

Bakan Eker, daha sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

 

Bir gazetecinin “Hayatını kaybeden kişilerin ölüm şekilleri ile ilgili farklı iddialar var. Linç edilme, kurşunlanma gibi. Bu konuda bilgi verebilir misiniz?” Sorusuna Eker, şöyle cevap verdi:
“Otopsisi henüz devam edenler var. Bu saldırılarda bir derneğe saldırı söz konusu, orada ölümler var. Onların otopsi raporları netleşince ayrıntılı açıklama daha sonra yapılır. Hayatını kaybeden 10 vatandaşımızın önemli bir kısmı kurşunla ya çatışmada ölmüş veya doğrudan onlara ateş edilmiş. Bizim de amacımız bu tür çatışmaların büyümemesi ve bir an önce herkesin öfke duygusunu ve şiddeti bir yana bırakması, akl-ı selimle olayları büyütmeyecek tarzda bir tutum sergilemesidir.”


Bi gazetecinin sokağa çıkma yasağının nedeni ile ilgili soruna  ise Bakan Eker, şöyle cevap verdi:
“Burada bir kaos var lobisi bunu bilelim. Bunun hedefi Türkiye’de özellikle bölgemizde 30 yıldır unutulan son iki yılda hatırlanan, barış ve huzur içerisinde yaşama duygusunu sabote etme ve bu ortamı zehirlemedir. Bunu bir kaos lobisi düzenliyor. Değişik zamanlarda değişik bahanelerle bunu hayata geçirmeye çalışıyor. Çözüm bitsin diye zil takıp oynayacaklar nerdeyse. Halbuki biz milletle bu sözleşmeyi yaptık. Muhatabımız millettir, bölgedeki vatandaşlardır. İnsanların rahatsız olduğu konular olabilir veya herhangi bir konuda farklı düşünebilirler. Gösteri yapacaklarsa yine meşruiyet içerisinde yapabilirler. Ama mala kastetmek, cana kastetmek bu şekilde bir eylemi demokratik bir hak olarak göstermekte asla doğru değildir.”

Olaylarla ilgili bağlantısı olduğu bilinen 30 kişinin gözaltına alındığını söyleyen Eker, Diyarbakır’da sokağa çıkma yasağının yarın ve sonrası için olup olmayacağını değerlendirileceklerini kaydetti. (Hamza Adiyaman/Hüseyin İçli – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir