• DOLAR 32.35
  • EURO 35.121
  • ALTIN 2310.274
  • ...
"Şiddet ruh sağlığını olumsuz etkiliyor"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Eşler ve aile bireyleri arasındaki çoğunlukla ev içerisinde yaşanan şiddet türü aile içi şiddet olarak tanımlanıyor. Aile içi şiddet günümüzde çoğunlukla erkek tarafından kadına yönelik şiddet olarak görülüyor. Ancak aile içindeki şiddete sadece kadınlar değil bir o kadar çocuklar da maruz kalıyor. Erkekler aile içi fiziksel şiddete nadiren maruz kalırken, daha çok eşleri tarafından psikolojik şiddete maruz kalabiliyor.

Acıbadem Bursa Hastanesi’nden Psikolog Deniz Erden, 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü nedeniyle yaptığı açıklamada ruh sağlığımızın beden sağlığımız kadar önemli olduğuna dikkat çekti.

Kadına veya çocuğa karşı şiddetin yüzyıllar boyunca toplumlar tarafından ‘’normal’’bir durum olarak görüldüğünü anlatan Psikolog Deniz Erden, “Kadının ve çocuğun ailenin reisi olarak kabul edilen erkeğe: çocuğun ise ebeveyne mutlak bağlılık ve onun davranış modeli olarak seçtiği modellere kusursuz ve sorgusuz olarak uymaları kabul görülüyor. Evin erkini elinde tutan erkeğin karısına ve çocuğuna uyguladığı şiddet ve baskı bir terbiye modeli olarak karşımıza çıkıyor.”dedi.

Resmi makamlara iletilen aile içi fiziksel ve cinsel şiddeti içeren vaka sayısının her ne kadar çoksa, bir o kadar da vaka sayısının bildirilmediği tahmin edildiğini kaydeden Erden, “Aile içindeki karşılaşılan psikolojik şiddet, ekonomik şiddet davranışlarının çoğunun dışarıda adı bile anılmıyor. Zaman içerisinde aile içi şiddete maruz kalan kadın ve çocuklarda birçok psikolojik sıkıntılar ve hastalıklar ortaya çıkıyor. Daha da ilginç olan durum bu şiddetin yarattığı sorunlar bir sonraki nesilde de devam ediyor. Pek çok araştırmada şiddetin uygulandığı evlerde büyüyen çocukların yüzde 74’ünün büyüdüklerinde aile bireylerine şiddet uyguladıklarını gözler önüne seriyor.”ifadelerini kullandı.

Şiddetin birçok şekli olduğunu anlatan Erden, şiddet yöntemlerini şöyle sıraladı;

Fiziksel Şiddet; tokat atmak, tekmelemek, yumruklamak, hırpalama, saçını çekme, boğazını sıkma ve sağlıksız koşullarda yaşamaya mecbur bırakma gibi davranışları kapsıyor.

Cinsel Şiddet; evli eşi tarafından bile olsa kadının istemediği yerde, zamanda ve istemediği bir biçimde ilişkiye zorlanması cinsel şiddete giriyor. Aynı zamanda ensest ilişkiye (aile içindeki diğer bireyler tarafından ilişkiye zorlanma), çocuk doğurmaya veya doğurmamaya, kürtaja ve zorla evlendirmeye yönelik davranışlar da cinsel şiddet kapsamında değerlendiriliyor.

Psikolojik Şiddet; bağırmak, korkutmak, küfür etmek, tehdit etmek, hakaret etmek, ailesi ile görüştürmemek, kıskançlık bahanesiyle devamlı kontrol altında tutmak, sürekli başkaları ile kıyaslamak ve kimlerle görüşeceği konusunda sürekli baskı yapmak psikolojik şiddet kapsamında değerlendiriliyor.

Ekonomik Şiddet; para vermemek veya kısıtlı para vermek, ailenin tasarrufları gelir giderleri konusunda bilgi vermemek, istemediği işte zorla çalıştırmak veya çalışmasına izin vermemek, aileyi ilgilendiren ekonomik konularda eşinin fikrini almadan tek başına karar vermek gibi eylemler de ekonomik şiddet içeren davranışlar arasında yer alıyor. (Zeki Aras – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir