• DOLAR 32.386
  • EURO 35.098
  • ALTIN 2326.487
  • ...
Gazzelilerin Buruk Mescid-i Aksa Sevinci
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

KUDÜS – israil`in 7 yıl sonra ilk kez Gazze`den Mescid-i Aksa`ya bin 500 kişilik grubun gitmesine izin vermesinin ardından dün ve bugün 500’er kişilik iki grup bir günlük ziyaret için Kudüs`e geldi.

Yıllar sonra Mescid-i Aksa’da namaz kılma fırsatı bulabilen Gazzeliler, israil’in "60 yaş üzeri" şartı nedeniyle gençlerin gelememesinden dolayı "buruk bir sevinç" yaşadıklarını belirtiyor.

AA muhabirine konuşan Huda Musleh El Nawgha (63), Kudüs’e gidip Mescid-i Aksa’yı ziyaret edebildiği için çok mutlu olduğunu ama çocuklarının kendisine katılamadığı için bir burukluk hissettiğini ifade etti.

35 yıldır ilk kez Mescid-i Aksa’ya geldiğini belirten Nawgha, “Tüm Gazzeli gençler Mescid-i Aksa’yı ziyaret ederek burada ibadet etmeyi istiyor. Kudüs ve Batı Şeria da dahil tüm Filistin’i özgürce dolaşmak istiyorlar. israil`in 60 yaş şartı koşması nedeniyle çocuklarım benimle gelemediği için buruk bir sevinç yaşıyorum” dedi.

Kudüs’ün tüm Filistinlilerin kalbi olduğunu ifade eden Nawgha, "Kudüs’ü asla unutamayacağını ve buraya döneceği günü iple çektiğini" dile getirdi.

Ali Mahmut Hadi Abu Rami (61) de “7 yıldır Mescid-i Aksa’ya gelemedim. israil Gazze’yi abluka altına alarak bunu bize yasakladı. Şimdi ise Gazze’den 60 yaş üzeri bin 500 kişinin burayı ziyaret etmesine izin verdi. Oysa Gazzeli gençlerin tamamı burayı ziyaret etmek istiyor” diyerek yaş sınırlamasına tepkisini dile getirdi.

Önümüzdeki 20 yıl içerisinde tüm Filistin’in özgürlüğüne kavuşacağına inandığını söyleyen 63 yaşındaki Muhammed Mahmud Abdul Hadi ise şunları kaydetti.

“Bunda Türkiye’nin bizimle olmasının katkısı da büyük. Erdoğan çok açık sözlü birisi. `Yanlışa yanlış, doğruya doğru` demekten çekinmiyor. Katar’ın dışındaki Arap rejimleri ise israil’in yanında. Hepsi bölgede İslami yönetimlerin işbaşına gelmesine karşı. Bu yüzden Hamas’a da karşılar. israil hakkında da söylemek istediğim çok şey var ama onların kontrolünde olan bir yerde olduğum için susmayı tercih ediyorum.”

Gazzelilerin 2007`den bu yana Kudüs`e geçişine izin vermeyen israil`in, Kurban Bayram`ında bu konuda Filistinlilere kolaylık sağlama kararı aldığı, bu kapsamda pazar gününden çarşambaya kadar, her gün Gazze`den 60 yaşın üzerindeki 500 kişinin Mescid-i Aksa`ya gitmesine izin verileceği açıklanmıştı.

Birinci dereceden akrabalarını ziyaret etmeleri için de Gazze`den Batı Şeria`ya, Batı Şeria`dan Gazze`ye 500`er kişinin geçmesine imkan tanınacağı ifade edilen açıklamada, Gazze`den 200 işadamının Ben Gurion Havalimanı`ndan yurt dışına çıkmalarına müsaade edileceği duyurulmuştu.

AA

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir