• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Londra`da savaş karşıtı protesto
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 İngiltere`nin Irak`ta IŞİD`e yönelik yürütülen hava operasyonunda yer alması, başkent Londra`da protesto edildi.

"Stop the War Coalition" isimli savaş karşıtı grup tarafından düzenlenen ve yağmurlu havaya karşın yaklaşık 5 saat süren protestoya katılan binlerce kişi, Thames nehri kıyısındaki Temple metro istasyonunun önünde toplandı.

Thames nehri kıyısından Başbakanlık binasına doğru yürüyen çok sayıda gösterici, "Bir başka savaş daha istemiyoruz" "Irak`ı bombalama, Suriye`ye saldırma", "Öldürmeyi durdurun, nefreti durdurun", "David Cameron, CIA bugün kaç çocuk öldürdünüz?", "Adalet yoksa, barış da yok", "Ortadoğu`ya dokunma" gibi sloganlar attı.

Protestocular üzerlerinde, "Irak`ta üçüncü savaşa hayır" ve "Irak`ın bombalanmasını durdurun" yazılı pankartlar da taşıdı.

Göstericiler Başbakanlık binasınında önüne geldiklerinde, IŞİD terör örgütü tarafından infaz edilen İngiliz yardım konvoyu gönüllüsü Alan Henning`i ve Irak`ta Batılı ülkelerin saldırıları sırasında hayatını kaybedenleri anmak için bir dakikalık saygı duruşunda bulundu.

"IŞİD, İngiltere için tehdit değil"

Protestoya katılan ve Anadolu Ajansı muhabirine konuşan Londra`daki Kuzey Islington bölgesinin İşçi Partili milletvekili Jeremy Corbyn, IŞİD`e karşı düzenlenen hava saldırılarına İngiltere`nin katılmasına karşı çıktığını ve İngiliz Parlamentosu`nda yapılan oylamada "hayır" oyu kullandığını söyledi. Corbyn, şöyle konuştu:

"Irak`taki saldırılara karşı çıkmam IŞİD`i desteklediğim anlamına gelmiyor. Batı`nın müdahelesinin mevcut durumu daha kötü hale getirdiğine inanıyorum. Bombalama IŞİD`e daha fazla destek verecektir. Bölgede barış görmek istiyorum. IŞİD İngiltere`ye yönelik büyük bir tehdit oluşturmuyor. Bence İngiltere üzerinde asıl tehdit yaratan, bizim halen dünya genelinde savaşlara dahil oluyor olmamız."

Corbyn, İngiltere`nin de dahil olduğu hava saldırılarının tek başına işe yaramayacağını vurgulayarak, "Bu uzun süreli bir adalete yol açmaz. Siyasi bir çözüm aramalıyız" dedi.

"Hiçbir ülke Irak`ta olmamalı"

Londra`daki gösteriye Galler`den katılan 24 yaşındaki grafik tasarımcısı Madeliene Dixon da, Irak`taki savaşa tamamen karşı olduğunu belirterek, "Bence ortadaki asıl çıkar, Irak`ta petrolün olması, bu açık. Bugün birçok insanın buraya gelme sebebi, İngiltere`nin Irak`taki savaşta yer almasını istememesi. Biz Başbakana görüşlerimizi yansıtsın diye ödeme yapıyoruz" diye konuştu.

62 yaşındaki fizyoterapist Barbara ise, hükümetinin Irak`ta aldığı kararlarının arkasında olmadığını kaydederek, "Ne İngiltere, ne de başka ülke Irak`ta olmalı. Hükümetime bu işe girmeyin çağrısında bulunuyorum" dedi.

"Stop the War Coalition" grubu yetkilisinin AA muhabirine verdiği bilgiye göre, olaysız geçen protestoya 2 binden fazla kişi katıldı.

İngiliz Parlamentosu geçen ay, Irak`ta IŞİD`e yönelik yürütülen hava operasyonuna Birleşik Krallık`ın katılmasına ilişkin önergeyi 43`e karşı 524 oyla kabul etmişti. Parlamentonun kararının ardından İngiliz jetleri, Irak`ta IŞİD`i hedef alan saldırılar düzenlemeye başlamıştı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir