• DOLAR 32.51
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Kurban Bayramı`nı bugün kutlamaya başladılar
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

 Dünyanın en kalabalık dördüncü ülkesi ve yoğun Müslüman topluluğuna sahip 250 milyon nüfuslu Endonezya’da bayram namazı bugün kılındı. Başkent Cakarta’da bulunan Güneydoğu Asya’nın en büyük camisi olan 300 bin kişi kapasiteli İstiklal Camisi’ne Endonezyalı Müslümanlar akın etti. Camiye sığmayanlar, caddelerde saf tutarak bayram namazını kıldı.

Binlerce insanın bayram namazı için akın ettiği İstiklal Camisi’nde Cumhurbaşkanı Susilo Bambang Yudhoyono da namaz kılarken, namaz çıkışında halk ile bayramlaştı.

Endonezya’da bayram namazlarına kadınlar da katıldı. Ülkede dini bayramlarda renkli giyinme geleneği sürdürüldü. İnsanlar her sene olduğu gibi bu bayram da rengarenk giyinerek bayram namazı kıldı.

Bayramı namazı için İstiklal Camisi’ne gelen Tasya, bugün bayram namazı kıldığı için çok mutlu olduğunu söylerken, “ Bugün binlerce Müslümanla aynı yerde namaz kılmak çok güzel. İstiklal Camisi her zaman tıklım tıklım doluyor. Burada namaz kılmak çok daha farklı bir duygu olduğu için bayram namazlarını burada kılıyorum” diye konuştu.

Endonezya’nın merkez camisi olan İstiklal Cami’sinde son günlerde artan İŞİD olayları nedeniyle geniş güvenlik önlemleri alınırken, insanlar camiye girerken x-ray aracından geçirilerek tek tek arandı.

Başkenti Cakarta`da bulunan İstiklal Cami hem ülkenin ve Güneydogu Asya`nın en büyük; hem de dünyanın dördüncü büyük camisi olma özelliğini taşıyor. Endonezya`nın bağımsızlığı anısına yapıldığı için "İstiklal" adı verilen camide dört kat bulunurken, avlusuyla beraber 300 bin kişilik kapasiteye sahip.

Kamerun`da bayram

Kamerun`un başkenti Yaounde`de halk, sabah erken saatlerden itibaren şehirdeki büyük camilere akın etti.

Başkent Yaounde`deki büyük camilerin tıklım tıklım dolması ve çocukların yüzündeki mutluluk dikkati çekti.

Tayland

Tayland`da 3 milyonu aşkın Müslüman Malay`ın yaşadığı Patani bölgesinde, yüzlerce kişi Patani Merkez Camisi`nde bayram namazını kıldı.

Patani Merkez Camisi`ne sabahın erken saatlerinde yöresel kıyafetlerini giyerek gelen Müslüman Malaylar, camiyi ve avlusunu doldurdu.

Genellikle kadınların motosikletleriyle geldiği cami önündeki yol, adeta bu araçlarla kaplandı.

Anne ve babaları sağanak altında namazlarını kılarken, çocuklar da bayramlıklarıyla avluda oynayarak vakit geçirdi.

Bayram namazına katılan yetim kız çocukların mavi şeritli başörtüsü, erkeklerin ise aynı şekilde takke taktıkları görüldü.

Yıllardır baskı ve asimilasyon maruz kalan Malaylar, namaz sonrası Filistin ve Suriye`deki Müslümanlar için dua etti.

İnsan Hak ve Hürriyetleri (İHH) İnsani Yardım Vakfı`nın yetimhanelerinde kalan çocuklar ile Müslüman Malaylar, Türkiye`den gelen ekipleri fark edince yanlarına gitti. Vakıf görevlileriyle bayramlaşan Malaylar, Türklerle hatıra fotoğrafı çektirdi.

İHH İnsani Yardım Vakfı Güney Asya sorumlularından Mehmet Ayduran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birkaç gündür Patani`de olduklarını, burada Türkiye`den bir gün sonra bayramın kutlanmaya başlandığını söyledi.

Bayramın ilk günü için 3 ayrı tarih

Astronomik hesaplar ve İslam hukuku kurumlarının kararlarında oluşan ihtilaf nedeniyle bu yıl Kurban Bayramı`nın ilk günü için dünyanın farklı ülkelerinde 3 ayrı tarih belirlendi.

Türkiye ve Suudi Arabistan`ın da aralarında bulunduğu pek çok ülkede Kurban Bayramı`nın başlangıç tarihi 4 Ekim Cumartesi olarak kabul edilirken, Irak ve Lübnanlı Şiiler, İran, Moritanya, Fas, Malezya gibi bazı ülkeler 5 Ekim Pazar, Pakistan ile Hindistan ise 6 Ekim Pazartesi günü bayramı kutlamaya başlayacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir