• DOLAR 32.322
  • EURO 35.096
  • ALTIN 2300.938
  • ...
 Bulgaristan, son 2 yılda 4`üncü hükümeti seçiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

7,3 milyon nüfusa sahip ülkede "Düşünme Günü" olarak adlandırılan seçim arifesinde her türlü siyasi propaganda yasaklandı.

Siyasi ve ekonomik istikrarsızlık yüzünden son iki yılda ikinci kez erken seçimlerin yapıldığı ülkede seçim öncesi yapılan kamuoyu araştırmaları, vatandaşların yaklaşık yüzde 35`inin oy kullanmak istemediğini gösterdi. Oy kullanma mecburiyeti olmadığı için katılım oranının düşük olması bekleniyor.

Yaklaşık 1,5 milyon Türk ve Müslümanın yaşadığı ülkede kayıtlı seçmen sayısı 6,8 milyon, ancak kamuoyu araştırmalarına göre sadece 4,3 milyon seçmenin sandık başına gideceği sanılıyor. Kitlesel protestolar sonucu Şubat 2013 ve Temmuz 2014`te hükümetin istifa etmek zorunda kaldığı ülkede seçmenler, siyasi eliti eleştirerek aynı yüzleri görmek istemediklerini ifade etti.

"Seçim var, seçenek yok"

1989 yılında Todor Jivkov liderliğindeki komünist rejiminin kansız darbeyle iktidardan uzaklaştırılmasından bu yana 25 yıldır demokratikleşmeye çalışan Bulgaristan`da halkın siyasi figürlere karşı saygısı giderek azalıyor.

Halk, parti değiştirerek, halkın karşısında tekrar tekrar çıkmaya çalışan politikacıları kişisel ve siyasal bencillikle suçluyor. Birbiri ardına siyasi ve ekonomik kriz yaşayan ülke vatandaşları, politikacıların karıştığı yolsuzluklar ve halkın refah düzeyinin sürekli düşmesinden şikayetçi.

Kamuoyu araştırmalarına göre vatandaşların yüzde 35`i "seçim var, seçenek yok" diyerek, sayıları 400`ü bulan siyasi partinin verimli alternatif sunmadığından yakınıyor.

Hükümetin, seçim arifesinde enerji sektöründeki ciddi sorunlar nedeniyle elektriğe yaptığı yüzde 9`luk zam da seçmenin tutumunu etkiledi.

240 sandalyeli meclisin yeni üyelerini belirleyecek seçime, 22 siyasi parti, 7 koalisyon ve 8 bağımsız aday katılıyor. Yüzde 4 barajını aşmaya çalışacak adayların şanslarını ölçmeye çalışan anketler, sadece üç büyük partinin kesin olarak parlamentoya gireceğini ortaya koydu. Öte yandan katılım oranının düşük olması durumunda yeni meclisteki siyasi parti sayısının 8`e kadar yükselebileceği tahmin ediliyor.

Kamuoyu araştırmalarına göre Bulgaristan`ın Avrupalı Geleceği İçin Vatandaşlar (GERB) Partisi`nin, oyların yüzde 35`ini alarak halihazırdaki en büyük siyasi parti konumunu koruması bekleniyor.

Parti lideri Boyko Borisov, seçim kampanyası boyunca tek başına hükümet kurmak için gerekli 121 milletvekiline sahip olmak istediğini sıklıkla tekrarladı. 2013`de yapılan elektrik zamları nedeniyle patlak veren sokak protestoları sonucu istifa etmek zorunda kalan eski Başbakan Borisov, aradan geçen 2 yılda seçmenin "kötü anılarını" unutturarak koalisyonsuz bir hükümet hedefliyor ve olası koalisyonlu siyasi çözümlere mesafeli davranıyor. Seçim kampanyası sırasında GERB yönetimi, sadece Reformcu Blok (RB) adlı sağcı koalisyonla işbirliği yapabilecekleri mesajını verdi.

Eski koalisyonun durumu

Ülkenin ikinci büyük siyasi gücü olan Bulgaristan Sosyalist Partisi`nin (BSP) seçimde oyların yüzde 20`sini, üyelerinin çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu Hak ve Özgürlükler Hareketi`nin (HÖH) de oyların yüzde 15`ini alması bekleniyor.

Temmuz ayında istifa eden Başbakan Plamen Oreşarski hükümeti, BSP ve HÖH koalisyonu ile kurulmuştu. Koalisyon ortakları, gerek aldıkları siyasi kararların olumsuz sonuçları, gerekse kendi aralarında yaşadıkları sorunlar nedeniyle sadece bir yıl iktidarda kalabildiler.

Seçime rakip olarak giren BSP ive HÖH`nin, oy oranlarını korumaları bekleniyor.

HÖH Lideri Lütvi Mestan, seçim kampanyasında birçok partinin HÖH`e karşı düşmanca tavır alarak oy kazanmaya çabaladıklarını belirtmişti. Sakin ve rakiplerine saygılı kampanya yürüten HÖH, oy sayısını 600 bin kadar yükselterek parlamentoya 40 civarında milletvekili sokmayı amaçlıyor.

Türkiye`de kurulacak 136 seçim merkezinde oy kullanacak seçmenlerden destek bekleyen HÖH, Bulgar siyasetçilerin eleştirilerinin hedefi oldu. Milliyetçi partiler, Türkiye`de yaşayan Bulgaristan vatandaşı göçmenlerin ülkenin siyasi kaderini belirleyecek kararlar almasına karşı çıkıyorlar.

Küçük partilerin şansları

Erken seçimde meclise giriş barajını aşabilecek diğer siyasi güçler arasında, sağcı Reformcu Blok (RB) koalisyonu ile popülist çizgide siyaset yürüten Sansürsüz Bulgaristan (BBZ) partisi de yer alıyor.

RB koalisyonunda yer alan Hürriyet ve Şeref Halk Partisi (NPSV) de HÖH gibi Türk ve Müslümanların oylarına talip. Eski HÖH milletvekili Korman İsmailov`un liderliğindeki NPSV, 2013 seçimlerinde seçim barajını aşamayarak parlamento dışında kalmış, ardından RB koalisyonuna katılmıştı.

Kendini hem solcu hem de sağcı olarak tanıtan BBZ lideri Nikolay Barekov, "3 yılda 1 milyon yeni işyeri açma" sözü vererek halkın gönlünü kazanmaya çalışıyor.

Ülkenin iki aşırı partisi olan Vatansever Cephesi (PF) koalisyonu ile Rusya yanlısı milliyetçi ATAKA (Atak) partisi arasında da rekabet yaşanıyor.

2013 erken seçimlerinde barajı aşamayan PF`in bu kez meclise girmesi bekleniyor. 42. mecliste 23 milletvekili ile koalisyonu dışarıdan destekleyen ATAKA, yürüttüğü saldırgan ve tutarsız politikalar nedeniyle seçmeninin desteğini yitirmişti. Siyasi gözlemciler, katılımın düşük olması durumunda ATAKA`nın da barajı geçebileceğini öngörüyor.

Siyasi gözlemciler ve anket sonuçları "şanslı" siyasi güçler arasında, eski Cumhurbaşkanı Georgi Pırvanov`un kurduğu Bulgaristan`ın Yeniden Doğuşu İçin Alternatif (ABC) partisini de gösteriyor.

Pazar günü yerel saatle sabah 6.00`da açılacak sandıklar, akşam 19.00`da kapanacak.

Kaynak: AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir