• DOLAR 32.582
  • EURO 35.012
  • ALTIN 2424.721
  • ...
Arakan`da Vatandaşlık Sorunu Çözülmeden Barış Olmaz`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BM İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi (OCHA) Operasyonlar Direktörü John Ging ve BM Kalkınma Programı Asya Pasifik Bölge Direktörü Haoliang Xu, Myanmar`daki izlenimlerine ilişkin basın toplantısı düzenlediler.

Basın toplantısında John Ging, Arakan`daki (Rakhine eyaleti) Rohingya Müslümanlarının içinde yaşadığı zor koşullara ilişkin bilgi vererek, "1 milyondan fazla kişi ayrımcılık, seyahat kısıtlaması, gıda, eğitim ve sağlık imkanlarından yoksunlukla karşı karşıya. Bu insanlar her geçen gün biraz daha uluslararası yardıma muhtaç hale geliyor" dedi.

2012`de başlayan şiddet olayları ve ardından yaşananlar nedeniyle 140 binden fazla Müslümanın 68 kampta yaşamaya çalıştığını vurgulayan Ging, BM ve diğer sivil toplum kuruluşlarının büyük efor sarfetmesine karşın yardımların yetersiz olduğunu ve bölgeye daha fazla insani yardım ulaştırılması gerektiğini söyledi.

Rohingyalar arasında uluslararası toplum ve Myanmar Hükümetine yönelik büyük bir güvensizlik olduğunu da dile getiren Ging, bir milyon kişinin "vatansız" konumda olduğunu belirtti ve "Rohingyaların vatandaşlık sorunu çözülmesi gereken en öncelikli konu. Arakan`daki vatandaşlık sorunu adil ve eşitlikçi bir temelde çözülmediği müddetçe Myanmar`da kalıcı barış asla sağlanamaz" dedi.

Vatandaşlık yanında, seyahat kısıtlamasının Müslümanların sosyal ve ekonomik yaşamını çok daralttığını dile getiren Ging, Rohingya Müslümanlarına da tüm diğer Myanmarlılar gibi "adil ve eşit" haklar verilmesi gerektiğine işaret etti.

-"Sözler tutulmuyor"-

Ging, görüştükleri idarecilerin de bu sorunun büyüklüğünü kabul ettiklerini ve çözüm için söz verdiklerini kaydederek, bu sözlerin alanda uygulamaya geçmesini beklediklerini söyledi.

Haoliang Xu da, Arakan`da yoksulluğun bitirilmesi ve barışçıl bir şekilde toplumların birarada yaşayabilmesi için kalkınma programlarına desteğin artırılması gerektiğini ifade ederek, "Barış ve refah ancak tüm toplumların ihtiyaçlarının eşit şekilde karşılanmasıyla tesis edilebilir" diye konuştu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Myanmar`daki insan hakları durumuna ilişkin BM Genel Kurulu 3`üncü Komitesi`ne sunduğu raporda, Myanmar`da Rohingya Müslümanlarının şiddete maruz kalmaya devam etmesinin endişe verici olduğunu belirterek, Myanmar Hükümeti`nin verdiği sözlerin sahada yerine getirilmediğini kaydetmişti.

  

Bu haberler de ilginizi çekebilir