• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Diyarbakır`da Zorla Kapattırılan Kepenklere Halktan Büyük Tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ÇAĞRI MI TEHDİT Mİ?

Diyarbakır`da önceki gün kendilerine `Halk İnisiyatifi` adını veren grup tarafından yapılan açıklamada, Diyarbakır`da bugün esnafın kepenk, kontak kapatma eylemi yapması, ailelerin çocuklarını okula göndermemesi istenirken, halkın alanlara inmesi, sokaklarda eylem yapması çağrısı yapıldı.

Kentte hakim olan korku bu çağrının yankı bulmasına yol açtı. Bu çağrı üzerine bugün başta merkez Bağlar ve Sur İlçesi olmak üzere kentteki esnafın büyük bölümü kepenklerini açmadı. Bağlar ve Sur İlçesi`nde okula giden öğrenci sayısının yüzde 50`lerde kaldığı görüldü. Kentteki diğer merkez ilçeler Yenişehir ve Kayapınar`da ise, esnafın bir bölümü işyerlerini açtı. Özel okulların öğrenci servislerinin de büyük bölümü de kontak kapatma eylemine katılırken, öğrencilerin çoğu okullara gidemedi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere merkez ilçe belediyeleri de eyleme katıldı. Belediye otobüslere sefere çıkmazken, çöpler toplanmadı, zabıta ekipleri göreve çıkmadı.

OLAYLAR ÇIKTI

Diyarbakır merkez Kayapınar İlçe Belediye Başkanlığı önünde toplanan yaklaşık 250 kişi, Kobani ve Şengal`daki IŞİD saldırılarını protesto etmek Roboski Anıtı önünde toplanıp Kayapınar Ak Parti İlçe Başkanlığı`na yürümek istedi. Polisin önlem alıp yürüyüşe izin vermemesi üzerine, Kayapınar Belediye Başkanı DBP`li Mehmet Ali Aydın, polisin yürüyüşlerine izin vermesini istedi. Başkan Aydın, yürüyüşlerinin demokratik bir hak olduğunu ve katliamları protesto etmek istediklerini belirtirken, polis yetkilileri ise yürüyüşe izin vermeyeceklerini söyledi.

POLİS GÖSTERİCİLERİ DAĞITTI

Polisin uyarılarını dikkate almayan grup daha sonra parktan çıkarak yürüyüşe geçti. Diclekent Bulvarı yakınına gelen grubun önünü kesen çevik kuvvet ekipleri, gruba gazlı müdahalede bulundu. Bunun üzerine ara sokaklara kaçan gruptan bazı kişilerin taş atması üzerine, polis bu kez basınçlı su ve gaz bombasıyla müdahale ederek göstericileri dağıttı. Daha sonra Diclekent Bulvarı üzerine geçen gruba polis sık sık dağılmaları yönünde uyarı yaptı. Grup daha sonra DBP Kayapınar İlçe Başkanlığı`na yürüyerek dağıldı.

Merkez Bağlar İlçesi Emek ve Lezgin Avcı caddeleri üzerinde toplanan çoğunluğu çocuklardan oluşan gruplar, çöp konteynerlerini caddeye devirerek yola barikat kurup lastik yaktı. Polis, bu gruplara gaz bombası ve basınçlı suyla müdahale etti. Bağlar`ın ara sokakların olaylar uzun süre devam etti.

Diyarbakır kent merkezinin önemli noktalarında sıkı güvenlik önlemleri alınırken, bir polis helikopteri de sık sık kent üzerinde uçuş gerçekleştirdi.

KEPENK KAPATTIRMA VE OLAYLARA HALK TEPKİLİ

Bayram arifesinde kepenk kapatma dayatılmasında bulunulmasına Diyarbakır esnafı başta olmak üzere halk sert tepki gösterdi.

Aylardır iş yapamadıklarını ve bu anı beklediklerini dile getiren esnaf olanlara isyan etti. Esnaflardan Ö.A tepkisini şu sözlerle dile getirdi: “Esnaf olarak zaten zor durumdayız. AVM’ler işlerimizi bitirme noktasına getirdi. Çoğu gün siftah bile yapamıyoruz. En azından bayram dönemlerinde biraz hareketlilik yaşanıyor. Aylardır bu günleri bekliyorduk. Onu da engellediler. Biz işyerlerimizi açamadık ancak AVM’ler tıkır tıkır iş yaptı. Bizleri cezalandırdılar. Bu iş yapamamamızın Kobane halkına ne faydası var?”

Kepenk kapatma eylemi dolayısıyla kentte öğrenciler de okula gidemedi. Yanı sıra şehir içi ulaşım araçları da çalışmadı. Bu durumdan dolayı da ciddi mağduriyetler yaşandı. Halk olup bitenlere büyük tepki gösterdi.

KOBANÊ’YE NE FAYDASI OLDU?

Diyarbakır’da Bugün Kobanê’deki IŞİD kuşatması bahane edilerek halk cezalandırıldı. Diyarbakır çocukları okula gidemedi, AVM’ler dışındaki esnaf iş yapamadı, hastalar doktora gidemedi, insanlar bayram alışverişlerini yapamadı. Diyarbakır’ın savaş alanına çevrildiği olayların sonunda cevabı merak edilen soru şu oldu: Diyarbakırlılara reva görülen bu işkencelerin Kobanê’ye ne faydası oldu?

islahhaber.com

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir