• DOLAR 32.542
  • EURO 34.936
  • ALTIN 2423.334
  • ...
`Biz IŞİD görmedik, PYD bize kaçın dedi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- IŞİD’in Kobani’ye doğru ilerlemesi üzerine köylerinden kaçıp Türkiye tarafına geçen Kobanili aile, ilk önce Şanlıurfa’nın Suruç ilçesine, oradan da bir tanıdıkları aracılığıyla Diyarbakır’ın Hani ilçesine sığındılar.

Kobani’nin Bir’abdu köyünden kaçıp Hani’ye sığınan aile İlke Haber Ajansına önemli açıklamalarda bulundu.

Son IŞİD saldırılarından önce, hakimiyeti Beşar Esed tarafından PKK uzantısı PYD’ye bırakılan Suriye’nin Kobani kentinden kaçıp, Hani’ye sığınan mülteci aile, Türkiye sınırlarına geldiklerinde, Türkiye askerleri tarafından içeri alınmadıklarını, çaresiz kalınca da tel örgülerden atlayıp geldiklerini belirttiler. Bundan dolayı küçük çocuklarının ayaklarının yara bere içinde kaldığını, 15 yaşındaki Nidal adlı çocuklarının da hasta düştüğünü ve günlerdir yatakta olduğunu belirtti.

Sınır kapısından içeri alınmayıp tel örgüden atlayarak geldikleri için yanlarında çok az eşyalarını getirebildiklerini dile getiren mülteci aile, “Biz IŞİD’i falan görmedik. Ancak televizyonlardan gördük. PYD’liler bize kaçın IŞİD geliyor dediler, bu yüzden biz de korkumuzdan yerlerimizi yurtlarımızı bırakıp buralara iltica ettik.” dedi.

Suriye’deki iç karışıklıklardan önce maddi durumlarının yerinde olduğunu, büyük avlulu evlerinin olduğunu, topraklarının, hayvanlarının ve arabalarının olduğunu dile getiren Kobanili aile, “Şimdi hiçbir şeyimiz yok. Sadece üstünde yatabileceğimiz bir iki parça yatak, bir iki parça da yemek yiyebileceğimiz kap kacağımız kaldı. Bunu bizlere reva görenleri Allah’a havale ediyoruz” diye serzenişte bulundu.

PYD’nin ilk önce “Sizi koruyacağız, bize güvenin” dediklerini aktaran mülteci aile “Daha sonra bize dediler ki, bizim gücümüz azdır, biz zayıfız, sizleri savunamıyoruz. Çabuk buralardan kaçın, IŞİD geliyor” dediğini ifade ettiler.

“PYD’liler erkekleri zorla alıkoyarak, kadın ve çocukları göçe zorladılar”

Ayrıca Kobani’den gelirken de PYD’lilerin kendilerine baskı yaptıklarını, erkeklerini zorla alıkoymak istediklerini, kadınları ve çocukları da göçe zorladıklarını aktaran Kobanili aile, PYD’nin kendilerine ‘Kobani’nin de Şengal gibi olmasını istemiyoruz, bundan dolayı sizi savunamıyoruz’ şeklinde komik ve zelil bahanelerle bizi mülteci duruma düşürdüler” dedi.

3 erkek kardeş ve eşleriyle beraber olduklarını dile getiren mülteci kadın, “Benim kocam Suriye sınırında kaldı. Karışıklıktan dolayı gelemedi. Bir fırsatını bulduğunda gelecek. Haberleşiyoruz, durumu iyidir. Burada evli olan 2 kayınım ve çocuklarımız var, yaşlı kaynanam da bizimle beraber. 3 aileyiz, 9 çocuk, 2 erkek, 3 kadın ile bir  de kaynanam var. Yani toplamda 15 kişiyiz, burada 3 odalı yıkık bir evde kalıyoruz. Aile olarak her birimiz bir odada kalıyoruz. Diğer her şeyimiz beraberdir.” dedi.

Kaldıkları tek odalık yere 200 TL kira verdiklerini dile getiren aile, “Türkiye’ye geldiğimizde yanımızda 200 bin Suriye parası (Yaklaşık 2 bin TL) vardı, ancak yol parası verdik ve şuana kadar temel ihtiyaçlarımızı karşıladık. Paramız kalmadı. Şimdiye kadar bununla geçindik. Artık hiç bir şeyimiz kalmadı. Bizimle beraber olan 2 gencimiz çalışmak istiyor. Bunun için komşumuza söyledik, o da ‘Bir iş yok buralarda’ diyor.  Kimseyi de tanımıyoruz. Gençlerimiz iş olmadığından çalışamıyor, bu durum hem onları, hem de bizi üzüyor. Keşke çalışabilecekleri bir iş olsaydı da, akşam eve geldiklerinde çocuklarımıza ekmek getirebilselerdi.” şeklinde konuştu.

Mülteci aileye Hani İrşad Der sahip çıktı

Hani’de İslami faaliyetlerde bulunan Hani İrşad Der yetkililerinden Celil Çiçek “Kobani’den buraya gelen bu ailemize şimdiye kadar kendilerine bir erzak poşeti götürdük, hayırsever vatandaşların destekleriyle bu aileye daha çok yardım etmek istiyoruz. Şu ana kadar HDP’li belediyenin Kobanili aileye hiçbir yardımda bulunmadığını belirterek, “Güya Kürtlere sahip çıkıyorlarmış. Güya Kobani için bayram arefesinde halkın kepenklerini zorla kapattırıyorlar. Kobanili aile Hani’de, yanıbaşlarına perişan bir vaziyette, ancak HDP’li belediye bir yardımda bulunmadığı gibi, hiç oralı bile olmuyor. Halk bunların gerçek niyetlerini anlayacak” dedi.

Çocuklarının hepsinin ilkokul ve ortaokul çağlarında olduklarını, Suriye’de iken okula gittiklerini, ancak buralarda Türkçe bilmedikleri için ve içinde bulundukları zor durumdan dolayı okula da gidemediklerini dile getiren aile “Çocuklarımız okul yaşlarında, ancak hiç biri okula gidemiyor. Eğitim alamıyor, bu bizim için başka bir acı” dedi.

Durumlarının içler acısı olduğunu dile getiren aile gerek yetkililerden, gerekse de hayırsever vatandaşlardan kendilerine uzanacak bir yardım eli bekliyor.

Suriye’deki durumun normalleşmesi halinde geride bıraktıkları evlerine, topraklarına geri dönmeyi hasretle beklediklerini dile getiren aile “İnşallah en kısa zamanda bu iç karışıklık yerini sükunete bırakır da, bizler de evlerimize döneriz.” temennisinde bulundu.

“ABD Irak’a ne getirdiyse Suriye halkına da ondan başkasını getirmez.”

Kobanili mülteci ailenin İlke Haber Ajansına yaptıkları açıklamalarda en çarpıcı ifadeler ise şunlar oldu:
“İşgalci ABD öncülüğündeki koalisyon güya IŞİD’e karşı savaşacakmış, Suriye’ye huzur getireceklermiş, bizi kurtaracaklarmış. ABD’nin tüm zulümleri, işgalleri, katliamları gün gibi ortadayken buna nasıl inanabiliriz. ABD Irak’a ne getirdiyse Suriye halkına da ondan başkasını getirmez. Biz hiç bir zaman ABD’den ve öncülüğünü yaptığı koalisyondan bir medet ummadık ve ummayız da. Bu harekat sadece katliam getirir, kaos getirir.” diye konuştu. 

  (Suşek Yıldırım/Serhad Yıldırım-İLKHA)

 











Bu haberler de ilginizi çekebilir