• DOLAR 32.504
  • EURO 34.783
  • ALTIN 2499.528
  • ...
Silopi'de yürüyen pamuk fabrikası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK- Amerika’dan Silopi ilçesine getirtilen  pamuk toplama aracı,    bir günde 250  dönümlük bir tarlanın  pamuğunu toplamasıyla  çiftçilere büyük kolaylık sağlayarak,  adeta yürüyen pamuk fabrikası  görevi görüyor. 


Yaklaşık 16 yıldır Silopi ilçesinde pamuk çiftçiliği yapan Şafi Kızılçiçek tarafından Amerika Birleşik Devletlerinden özel olarak getirtilen son teknoloji pamuk toplama makinesi, 40 işçinin 45 günde yapacağı pamuk toplama işini bir günde yapma kapasitesine sahip.


Konu ile ilgili açıklama yapan Makine Teknisyeni Şehmus Akbulut, makinenin son teknoloji bütün donanımlara sahip olduğunu belirterek, aracın tarlalarda topladığı pamukları kendi içerisinde jelatinle ambalajlayarak  tarlada  istenilen yere  yere  bıraktığını ifade etti.


Araç sahibi Şafi Kızılçiçek’te, getirdikleri aracın pamuk toplama fabrikası gibi çalıştığını belirterek, “Pamuk toplama zamanında eğer işçi tutsaydık, 500’den  fazla  işçi çalıştırmak zorunda kalırdık. Getirdiğimiz makine ise, 40 işçinin bir sezonda yapamadığı işi, bir günde yapıyor.”dedi.


Silopi Ziraat Odası Genel Sekreteri Ferdi Encu  de yaptığı açıklamada, bölgeye böyle bir makinenin ilk kez geldiğini belirterek, “Bölgede tarımı güçlendirecek ve pamuğun ekilip biçilmesinde ilkel yöntemlerden kurtulup, tam teknolojik donanıma sahip makinelerle yer değiştirmesi, ilçe ve bölge adına çok sevindiricidir.”  dedi.


Encu, çiftçilerin bu tür girişimlerde bulunması hususunda her türlü teknik ve maddi desteğin taraflarınca yapılacağını da söyledi.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir