• DOLAR 32.583
  • EURO 34.827
  • ALTIN 2501.793
  • ...

HABER MRK - Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç yaptığı yazılı açıklamada, doğalgaz ve elektriğe 1 Ekim 2014 tarihinden itibaren yapılan yüzde 9'luk zammı eleştirdi.

Özgenç yaptığı açıklamada, “Esnaf ve KOBİ'ler olarak biz zam yapmayın dedikçe zamlar hız kesmeden, artarak devam ediyor. Üç yılda yaklaşık olarak elektriğe yüzde 40, doğalgaza yüzde 60 zam geldi. Yapılan zamların geri alınmasını istemedik. Çünkü enerji maliyetlerinin bihayli artması ve dövizdeki yükseliş nedeniyle ses çıkarmadık, yapılan zamlara zor da olsa katlandık. Tabir yerindeyse kan kustuk kızılcık şerbeti içtik dedik. Ancak son yapılan zamların kabul edilebilir bir tarafı yok. Zaten iç piyasada işler durgun, satışlar istenilen düzeyde değil, esnaf ve KOBİ'ler işlerini döndürmekte ve geçim sağlamakta güçlük çekiyor. İşletmelerde kar oranları yüzde 3-5'ler seviyesine inerken işletmelerin olmazsa olmazı olan doğalgaz ve elektriğe yüzde 9 oranında zam yapılması hiç kuşkusuz enflasyon görünümüne olumsuz bir etki yapacaktır. Bunun yanında enerji fiyatlarının artması üretim maliyetlerinin artmasına neden olacağı için bu artışlar, önümüzdeki dönemde iğneden ipliğe ciddi bir zam furyasına neden olabilecektir.” dedi.

Açıklamasının devamında Özgenç, “Dolar kurundaki yükseliş yağış azlığı bahane edilerek fiyatlar yükseltiliyor. Ama piyasanın hali ne olacak vatandaş yüksek faturaları ödeyebilecek mi diye düşünen yok. Bu bağlamda, su rejimlerindeki düzensizlikler ve yağış azlığı yaşamamak için Türkiye'nin kısa zamanda nükleer enerjiye geçmesi ve tüm sanayinin ana girdisi olan elektriği hem güvenli hem de ucuz üretmesinin zaruret olduğu bu yıl daha iyi anlaşılmaktadır.” ifadelerine yer verdi.

Zamların geri alınmasını isteyen Özgenç, “Elektriğe yapılan zam ne kadar yersiz ise doğalgaza yapılan zamda o kadar yersiz. Çünkü elektrik ve doğalgaz gibi ürünlere yapılan zamlar iğneden ipliğe her türlü mala her türlü ürünün fiyatını etkilemektedir. Tarladaki üründen tutunda, üreticinin ürettiği ürüne, esnafa ve sanatkara sattığı ürüne ve kiralara varıncaya kadar, iğneden ipliğe her türlü mala tüm fiyatları etkileyecektir. Bu da enflasyonun artması demektir. Zaman kaybedilmeden zamlar geri alınmalıdır.” dedi. (İLKHA)