• DOLAR 32.602
  • EURO 34.818
  • ALTIN 2501.223
  • ...
Meme kanserinde erken teşhis hayat kurtarıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzm. Dr. Resul Özbek, ‘1-31 Ekim Meme Kanseri Bilinçlendirme Ayı’ nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Özbek yaptığı açıklamada, meme kanserinin kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olduğunu vurgulayarak, hastalığın erken teşhis ile birlikte tamamen tedavi edilebilir olduğunu söyledi.

Meme kanserinin birçok ülkede kanserden ölümlerin başlıca sebebi olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Özbek, “Meme kanseri kadınlarda en sık görülen kanser türü olmakla birlikte, yaşam boyu görülme sıklığı yüzde 10-12 civarındadır. 1970’li yıllarda her 18 kadından birinde meme kanseri vakası görülürken, günümüzde her sekiz kadından biri hayatının bir döneminde meme kanserine yakalanmaktadır. Bunun yanı sıra erkeklerde de özellikle son yıllarda meme kanseri vakalarında artış söz konusu” dedi.

Alkol tüketimi, kanser riskini artırıyor

Meme kanserinin oluş nedeni konusunda tam nedenin bilinmemekle birlikte bazı faktörlerin riski arttırdığına dikkat çeken Uzm. Dr. Resul Özbek, “Meme kanseri vakalarının 50 yaş üzerindeki kadınlarda daha fazla görüldüğünü gözlemliyoruz. Bunun yanı sıra genetik olarak kişinin yakın akrabalarında meme kanseri varsa risk iki katı artmaktadır. Alkol tüketimi, radyasyon ve aşırı şişmanlık da hastalığı tetikleyici unsurlar olarak göze çarpıyor” ifadelerini kullandı.

Kendilerinin doktoru olmalılar

Bu tip vakalarda erken tanının hayat kurtardığını belirten Uzm. Dr. Özbek, “Meme kanseri sıklığının giderek artması önemli bir sağlık sorunu oluşturmasına rağmen erken tanı konulduğunda hastalıktan yüzde 98 oranında kurtulma şansı vardır. Hastalığa erken tanı koyulabilmesi için de hastaların kendi kendilerine muayene yapmaları ve risk altında olup olmadıklarını incelemeleri gerekmektedir. Memede olası bir kitle tespit edildiğinde doktora müracaat edilmelidir. Memedeki kanser kitlesinin yüzde 70’i hastaların kendileri tarafından saptanmaktadır” dedi.

Egzersizler riski azaltıyor

Meme kanserinden korunmada en önemli noktanın kişinin kendi risklerini bilmesi gerektiğini belirten Uzm. Dr. Özbek, “Kişi bu riskleri azaltacak tedbirleri kendisi almalıdır. Aşırı hayvansal yağ tüketiminden uzak durmalı ve düzenli egzersiz yapmalıdır. Özellikle yeterli fiziksel egzersizin meme kanseri riskini önemli oranda azalttığını biliyoruz” dedi.

Bursa’da meme kanseriyle ilgili Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) bünyesinde önemli çalışmalara imza attıklarını bildiren Uzm. Dr. Özbek,  “Dijital mamografi cihazı ile 30-69 yaş arasındaki bayanlara iki yılda bir mamografi çekerek hizmet sunuyoruz. Bursa’nın ilçe ve köylerinde yaşayan vatandaşlarımızı ise taşımalı sistemle KETEM’e getirerek muayene yapıyoruz. Son on yılda 80 bine yakın vatandaşımıza meme kanseriyle ilgili muayene hizmeti verdik” ifadelerini kullandı. (Zeki Aras-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir