• DOLAR 32.346
  • EURO 35.164
  • ALTIN 2309.069
  • ...
SON DAKİKA
Hicretin hüzünlü durağı: Sevr
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı öncesi hacı adayları, Peygamber Efendimiz`in hicret sırasında müşriklerden saklanırken Hz. Ebubekir ile üç gün geçirdiği ve bu esnada çok sayıda mucizenin yaşandığı Sevr Dağı ve mağarasını ziyaret ediyor.

Dik kayalıkları aşıp zirveye ulaşabilen hacı adayları, Hz. Muhammed`in Mekke`den Medine`ye hicret ettiği sırada yaşadıklarını tefekkür ediyor.

Kutsal topraklarda bulunan 61 bin 300 civarındaki Türk hacı adayı, sabah namazından önce konakladıkları otellerden servislerle alınarak, kafileler halinde kent merkezine yaklaşık 3 kilometre mesafedeki Sevr Dağı`na götürülüyor. Sabah namazını dağın eteklerinde cemaatle eda eden hacı adayları, dik kayalıkları yaklaşık 2 saatte kat ederek, Sevr Dağı`nın zirvesine ulaşıyor. Yolculuk sırasında zorlanan bazı hacı adayları, dinlendikten sonra Sevr Dağı`na yeniden çıkmaya çalışıyor, kimileri de belirli bir mesafeden sonra geri dönmek zorunda kalıyor.

Sabahın ilk ışıklarında dahi sıcaklığın etkilediği bölgeye ulaşan hacı adayları, dağın zirvesinde yer alan ve Hz. Muhammed ile Hz. Ebubekir`in içinde bulunduğu dönemde örümcek ağlarıyla kaplanan Sevr Mağarası`na ulaşarak, hicret esnasında yaşananları anlamaya çalışıyor.

Öte yandan, dik kayalıklar boyunca sağlı sollu dizilen dilenciler, hacı adaylarından sadaka istiyor.

Meşakkatli yolculuk

Kutsal topraklara Diyarbakır kafilesiyle gelen Aziz Yeniay, AA muhabirine, Sevr Dağı`na çıkmanın meşakkatli iş olduğunu ancak zorlukları göze aldığını ifade ederek "Peygamber Efendimiz`in hicret sırasında hangi duyguları yaşadığını görmek için Sevr`e çıktık" dedi.

Genellikle Türkiye ve Türk Cumhuriyetlerinden vatandaşların tercih ettiği Sevr Dağı ziyaretine katılan bazı vatandaşlar zirvede "şükür namazı" kılıyor.

Sevr Dağı ve mağarası

Hz. Muhammed, sadık dostu ve yol arkadaşı Hz. Ebubekir ile Mekke`deki müşriklerin baskıları nedeniyle bir kısmı Medine`ye göç eden sahabelerin ardından hicret etme kararı aldı.

Bir gece yarısı Hz. Ebubekir ile Medine`nin aksi yönüne giden Hz. Peygamber, Sevr Dağı`na ulaştı ve 759 metre yükseklikteki dik kayalıklarla kaplı dağın zirvesindeki mağaraya gizlendi. Hz. Ebubekir`in oğlu Abdullah, her gece ziyaret ettiği babasına ve Hz. Muhammed`e şehirden topladığı bilgileri ulaştırdı.

Darun Nedve`de (Kureyş kabilesinin önemli meseleleri görüştüğü toplantı yeri) bir araya gelen müşrikler, Hz. Muhammed`i öldürme kararı aldı. Hazırladıkları planı hayata geçirmek için görevlendirilen ve Sevr Dağı`ndaki mağaraya kadar gelen müşrikler, önü örümcek ağlarıyla kaplı, kuşların yuva yaptığı mağarayı görünce Allah`ın mucizeleri sayesinde planlarını gerçekleştiremeden geri döndü.

Hz. Muhammed`in sadık dostu Hz. Ebubekir ile Medine`ye hicret ettiği esnada gizlendiği 759 metre yüksekliğindeki Sevr Dağı ve mağarası, Kabe`nin yaklaşık 3 kilometre güneydoğusunda bulunuyor.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir