• DOLAR 32.563
  • EURO 35.024
  • ALTIN 2423.749
  • ...
Bitlis`te Hz. İbrahim`i Anma Programı Düzenlendi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİTLİS-Halk Eğitim Merkezi’nde halkın yoğun katılımıyla gerçekleştirilen program,  Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Program, derneğin faaliyetlerini anlatan sinevizyon gösterimiyle devam etti.

"Hz. İbrahim en zor imtihanı kazandı"

Açılış konuşmasını yapan Bitlis BEST-DER başkanı Bülent Kıyağan, mal, can ve evlatların, insanın en fazla düşkün olduğu ve en zor vazgeçebildiği nimetlerden olduğunu belirterek, Hz. İbrahim’in bu zor imtihanı hiç tereddüt etmeden verdiğini ifade etti. 

Düzenlenen programa konuşmacı olarak katılan Araştırmacı Yazar Muhammed Müfit Yaray,  salihler, veliler ve enbiyalar diyarı Bitlis’te olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdikten sonra,  “Peygamberlerin en büyüklerinden biri olan Hz. İbrahim’i anmak ve anlamak için buradayız. İbrahim’i İbrahim yapan onun Rabbine olan teslimiyetidir. Allah Hz. İbrahim’e: ‘Bana teslim ol’ dediği zaman, İbrahim bir anlık bile tereddüt etmeden, şek ve şüpheye düşmeden ‘Ben alemlerin Rabbi olan Allah’a teslim oldum.’ dediği için İbrahim oldu. Bizler de bugün Müslüman olarak ne kadar kendimize bu şerefli kelimeyi içtenlikle benimsiyorsak da, amellerimize gelince o teslimiyeti göstermediğimizi görüyoruz. Hz. İbrahim bizlere o teslimiyeti gösterdi. Mümin nasıl olmalı, Müslüman nasıl olmalı gerektiğini öğretti. Bizlere Rabbül âleminin emri geldiğinde tereddüt etmeden teslim olmamız gerektiğini öğretti.” diye konuştu.

“Nefsini yenen izzeti kazanırken, nefsine yenilen ise zillete düşer”

Hz. İbrahim’deki potansiyelin bizlerin de ruhunda ve bedeninde var olduğunu belirten Yaray, “Allah her insanoğluna o kabiliyeti vermiştir. Ama kimisi onu ortaya çıkarır, kimisi de onu örter.  Kim ki, nefsini kötülüklerden, pisliklerden ve fenalıklardan arındırarak o saf güzellikleri ortaya çıkarırsa, muhakkak kurtulmuştur. Her kim ki nefsini kötülükleriyle beraber örtbas ederse mahvolup gitmiştir.” dedi.

Kurbanın Allah’a adanmak ve kişinin en sevdiğini Allah’a bağışlaması olduğunu kaydeden Yaray, “Hz. İbrahim’in kurbanı en çok sevdiği oğlu İsmail’di. Bazen insanlar en çok sevdiğini vermekte zorlanırlar. Uzun bir müddet İbrahim’in çocuğu olmamıştı. İbrahim, yılmadan usanmadan Allah’a yalvarmıştı. ‘Ya Rabbi bana salihlerden bir evlat ver.’ diye dua etmişti. Bu uzun süreçte yalvarıp yakarmasından ve artık çocuğunun olmasından ümidini kestiği bir zamanda, Allah’ın kendilerine bahşettiği evladını kurban etmişti. İbrahim, bu kadar sevgi ve aşkla bağlandığı İsmail’i kurban etmiştir. İbrahim İsmail’in boğazını kesmek için bıçağı dayadığında, ‘Ya Rabbi evet ben İsmail’i seviyorum ama hiçbir şeyin sevgisi senin sevginin önüne geçemez.’ diyerek en çok sevdiği oğlunu Kurban etmişti.” ifadelerini kullandı.

"İnsanı Allah’tan uzaklaştıran her şeyi insanın putudur"

Yaray, İbrahim’in bir özelliğinin de put kıran olduğunu hatırlatarak, “Putlar sadece dikili taşlardan ibaret değildir. İnsanoğlunu Allah’a ibadet etmekten alıkoyan her şey insanoğlunun putudur. Kimisinin aşırı mal mülk sevdasıdır putu. Kimisinin çok sevdiği evladı, kardeşi ve başka bir şey olabilir. Ölçü, bizi Allah’tan alıkoyup koymamasıdır. Ne olursa olsun bizi Allah’a kulluk yapmaktan, Allah’a ibadet etmekten uzaklaştırıp sadece ona bağlanmamıza sebep oluyorsa,  bu bir puttur ve İbrahim gibi bu putu yıkmak gerekir.”sözleriyle konuşmasına son verdi.

Program, Molla Emrullah Uysal’ın yaptığı dua ile sona erdi. (Şükrü Tontaş-İLKHA)


 

Bu haberler de ilginizi çekebilir