• DOLAR 32.377
  • EURO 35.041
  • ALTIN 2325.779
  • ...
ABD İle Afganistan Arasında Güvenlik Anlaşması İmzalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan Ulusal Güvenlik Danışmanı Hanif Atmar ve ABD Büyükelçisi James Cunningham, uzun süredir beklenen güvenlik anlaşmasını imzaladı. Anlaşma kapsamında ABD askerleri, 2014 sonrasında da Afganisan`da varlık gösterebilecek.

Afgan yetkili, aynı zamanda, NATO`nun üst düzey temsilcilerinden Maurits Jochems ile paralel bir anlaşma daha imzaladı.
Afganistan Devlet Başkanı Eşraf Gani, yaptığı açıklamada, “Bağımsız bir ülke olarak çıkarlarımızı temel alarak bu anlaşmayı halkımızın istikrarı, iyi niyet ve refahı ve ayrıca bölge ve dünyanın istikrarı için imzaladık” dedi.

ABD Başkanı Barack Obama da tarihi anlaşmanın imzalanmasını memnuniyetle karşıladığını bildirdi. Obama, “Bugün ABD-Afgan işbirliğinde ortak çıkarlarımızın ve Afganistan`ın uzun vadeli güvenliğinin ilerletilmesine yardımcı olacak tarihi bir güne damga vuruyoruz” şeklinde konuştu.

NATO`ya bağlı 41 bin askerin çoğunun yıl sonuna kadar çekilmesiyle Afganistan 13 yıldan sonra güvenliği tek başına sağlama sorunuyla karşı karşıya kalacak. Öte yandan Taliban, yabancı birlikler çekilene kadar saldırıları sürdüreceğini açıkladığı için durumun daha da kötüleşmesinden endişe ediliyor.

Anlaşma kapsamında ABD, 9 bin 800 asker bulunduracak. Paralel güvenlik anlaşması kapsamında ise 4 bin ila 5 bin arasında muharip olmayan birlik bulundurabilecek.

DW türkçe

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir