• DOLAR 32.511
  • EURO 34.896
  • ALTIN 2485.032
  • ...
Köylü kadınlar imece usulü tutmaç hazırlıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL - Kiğı ilçesine bağlı Açıkgüney köyü Yoncalı mezrasında bir araya gelen kadınlar, kışlık yiyeceklerini el birliğiyle yapıyor. Doğal ürünlerle kışlık yiyeceklerini hazırladıklarını belirten köylü kadınlar, böylelikle organik ve katkısız ürünleri tükettiklerini ifade ettiler.

Kışlık yiyeceklerin başında gelen tutmaçtan, çok lezzetli çorba ve yemeklerin yapıldığını belirten kadınlar, tutmaç açma işlemi ile diğer birçok işlerini de imece usulü yapıyor.

Meşhur kışlık yiyeceklerinin başında tutmacın geldiğini belirten ev hanımı Aysel Yağışan, tarifini ise şöyle verdi:  “Tutmacın yapıldığı hamuruna buğdaydan oruk katkı maddesi katılıyor ki, güzel ve sertlik versin.  Hamuru uzun süre ve güzel bir şekilde yoğuruyoruz. Tutmaç hamuru diğer hamurlara benzemez. İyi bir şekilde yoğrulması gerekiyor. Daha sonra hamurumuzu yumak şeklinde yapıyoruz. Düzgün bir şekilde dizip açmaya başlıyoruz. Yufka haline gelen hamuru güneşin önünde kuruması için seriyoruz.  Kuruyan yufkalarımızı 10-15 tane üst üste koyup kesiyoruz.”

Hemen hemen herkesin kış ayları için hazırlık yaptığını belirten Yağışan, “Kadınlar olarak bir araya geldik, hep beraber tutmaç yapıyoruz. Böyle daha çabuk ve daha kolay oluyor. Yaptığımız tutmaçtan çok çeşit çorbalar ve yemekler yapılıyor. Yapılan yemekler de çok lezzetli oluyor.”dedi.

Kadınların beraber yapıp hazırladıkları tutmaç yufkasını kesim işlemini yapan Mehmet Deniz, “Kadınlar tutmaç yufkasını açıyor. Ben de kesim işlemini yapıyorum. Kadınlara yardım ediyorum. Aynı zaman börekçiyim. Onun için kesim işini iyi beceriyorum. Yaz boyunca köylerde, doğal ortamda doğal kışlık yiyeceklerimizi yapıyoruz.”şeklinde konuştu. (Nihat Kanat-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir