• DOLAR 32.35
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2310.236
  • ...
Mardin Müftüsünden Kurban açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MARDİN - Mardin İl Müftülüğünde vekâletle kesilecek kurbanların dağıtımı için toplantı yapıldı. Toplantıya Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun başkanlık ederken, Müftü yardımcısı İsmail Ünal, Şube Müdürü Ümit Özonay, Türkiye Diyanet Vakfı görevlileri, ve bayan din görevlileri katıldı.

Toplantıda Kurban ibadetinin İslamiyet için önemine de değinen Mardin İl Müftüsü Dursun Ali Coşkun, kurban kesmenin hem kul ile Allah arasındaki mesafeleri giderdiğini hem de toplumsal dayanışma ve birliği sağladığını ifade etti.

Yaratıcıya uzak insanın aslında kendisine de uzaklaştığını vurgulayan Müftü Coşkun, "Kurban, insanı yaradana yaklaştıran ibadetlerden birisidir. Bugün insanlığın yaşadığı en büyük sorun, insanlığın Rabbinden uzaklaşmasıdır. Rabbinden uzaklaşan kendisinden de uzaklaşıyor. Rabbinden uzaklaşan kardeşlerinden de uzaklaşıyor. Kardeşlerinden uzaklaşan yeryüzünde fitne, fesat, zulüm meydana getiriyor." diye konuştu.

Müftü Coşkun,  kurban ibadetinin tüm semavi dinlerin gereği olduğunu belirterek, taşıdığı simgesel anlamın önemine değindi.

Kurban ibadetinde çevre temizliğine ve hijyenik kurallara uyulması gerektiğini vurgulayan Coşkun, ancak kötü örnekler nedeniyle kurban ibadetinin özünün tartışmaya açılmasının son derece yanlış olduğuna işaret etti.

Türkiye Diyanet Vakfı olarak yıllardır hiçbir ticari amaç taşımadan vekâletle kurban kesimi kampanyası düzenlediklerine dikkat çeken Coşkun, kampanyadan TDV'nin kasasına bir kuruş bile girmediğini' vurguladı. Müftü Coşkun, kampanyayla dini hizmet vermeyi, kurban etlerinin yurt içi ve yurt dışında ihtiyaç sahiplerine ulaştırılmasını ve yanlış uygulamaların önüne geçmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Kampanya için önceden ayrıntılı planlama ve hazırlık yapıldığını belirten Coşkun, kurban etlerinin yurt içinde il ve ilçe müftülerinin önderliğinde köylere kadar ulaştırıldığını, yurt dışında ise Gazze, Somali, Türk Cumhuriyetleri, Balkanlar, Afganistan, Pakistan ve Orta Afrika'daki ihtiyaç sahiplerine ''Türkiye'deki Müslüman kardeşlerinizin kurban hediyesidir.'' ifadesiyle gönderildiğini kaydetti.

Kurbanın çevre kirliliğine, sağlık ve hijyen kurallarına uygun olarak kesilmesine büyük önem verdiklerini vurgulayan Coşkun, usulüne uygun şekilde kurban kesme imkanı olmayan vatandaşların kurbanlarını vekaletle kesmesini önerdi.

''Kimse ibadet yerine getiriyorum diye otoban kenarlarında, açık arazilerden kirin pasın içinde kurban kesmesin'' diyen Coşkun, hayvana eziyetin kurban ibadetinin tüm hikmetine aykırı olduğunu ve bütün sevabını götürdüğünü söyledi.

Kurbanlık hayvanlara itinayla davranılmasını, şefkatle yaklaşılmasını isteyen Coşkun, ''Kurbanlık hayvanın hakkını ihlal ederek kurban kesilmesini doğru bulmayız.'' değerlendirmesinde bulundu. (M. Salih Keskin – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir