• DOLAR 32.395
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2326.372
  • ...
Kurban bayramını sağlıklı geçirmek için 7 öneri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA – Bayram sabahları, herkesin evinde tatlı bir telaş yaşanıyor ve bu tatlı telaş bayram bitene kadar devam ediyor. Mutlu geçirilmiş bir bayramın ardından beslenmede yapılan yanlış seçimler nedeniyle sağlıktan olunmaması için yediklerimize dikkat etmemiz gerektiğini belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, etle birlikte bolca sebze yenilmesini önerdi.

Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu Kurban Bayramı’nı daha rahat geçirmeyi sağlayacak 7 tavsiyede bulundu:
-Etleri pişirirken kızartma ve kavurma yerine; ızgara, haşlama gibi yöntemleri tercih edin.


-Kurbanlığınızın sakatat kısımları dediğimiz organ etlerini tüketmeyin.  Etin bu kısımları doymuş yağ ve kolesterol açısından oldukça zengindir.


-Bayramda sıklıkla et tüketmeye alışık olmayan midenizi rahatlatmak için bir öğünde et yiyorsanız diğer öğünde sindirimi kolay olması bakımından sebze yemeklerini tercih edin.


-Özellikle kalp hastalığı riski taşıyan ya da bu hastalıklara sahip kişilerde et tüketimi ortalama 100 gramı geçmemelidir.
 

-Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra özellikle de sabah kahvaltısında tüketilmemesi gerekir. Etler, soğuk ortamda birkaç gün bekletildikten sonra tüketilmelidir.


-Kırmızı et tüketiminin yoğun olduğu bayramda diğer besin gruplarına da yer verilmelidir. Sebze grubu, tahıl grubu, süt grubu, meyve grubu ihmal edilmemelidir.


- Günde 2-2,5 litre su için. Su tüketimi, özellikle hareketin azalması ve et tüketiminin artışı, sebze grubunun azalışı ile yavaşlamaya eğilimi olan bağırsak fonksiyonları için çok faydalıdır.

Çok et tüketmek vücutta ödemi arttırıyor
Kolesterol ve doymuş yağ kaynağı olan et grubunun, kalp problemi, gut hastalığı, hipertansiyon, böbrek yetmezliği olan hastalar tarafından sık tüketilmemesi gerektiğini belirten Hamzaoğlu, “Fazla protein ağırlıklı beslenme, vücutta ödeme sebep olduğu için hipertansiyon sorunu olanların dikkat etmesi gerekiyor. Günde bir öğün et yenilebilir, bunun da öğlen öğününde tercih edilmesini öneriyoruz. Diğer öğünlerde sebze, çorba, tahıllar gibi bitkisel kaynaklı gıdaların yanısıra tüm besin gruplarına yer verilmelidir. Özellikle sakatatlara dikkat edilmesi gerekiyor. Sakatatlar görünür yağları ve zarları temizlenerek çok iyi pişirilerek tüketilmelidir. Kalp problemi, yüksek tansiyon problemi olan hastalar tarafından hiçbir şekilde sakatat yenilmemelidir.”şeklinde konuştu.

“Obezitenin artışı yüzünden çocuklar da porsiyona dikkat edilmeli!”
İçeriğindeki yüksek protein açısından, çocuk beslenmesinde önemli bir yeri olan kırmızı et tüketiminde çocuklarda da aşırıya kaçılmaması gerektiğini ifade eden Beslenme ve Diyet Uzmanı Gülay Hamzaoğlu, çocuk beslenmesinde etin yerinin ne olması gerektiği hakkında şunları söyledi: “Çocuklarda obezitenin ve buna bağlı hastalıkların hızla artışı, beslenme konusunda daha bilinçli olmayı gerektiriyor. Bu nedenle et tüketimine çocuk beslenmesinde mutlaka yer verilmesi lazım. Fakat bunun miktarına, tüketilme şekline dikkat edilmesi önemli. Hayvansal gıda alımı okul dönemindeki bir çocuk için 2-3 porsiyon olmalıdır. Üst üste gelen kırmızı et tüketimi vücut bileşimimizi olumsuz etkileyerek kan yağlarının artışına neden oluyor. Bu nedenle et tüketimini bayramdan sonra azaltmamız gerekiyor. Günlük tüketimde hangi et grubundan olursa olsun 3-5 köfte büyüklüğü kadar et miktarının aşılmaması önem taşıyor.” (Zeki Aras – İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir