• DOLAR 32.345
  • EURO 35.12
  • ALTIN 2307.127
  • ...
Hazar Denizinde 5 ülkenin askeri gücü olacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hazar Denizi`ne kıyısı bulunan ülkelerin devlet başkanları, Hazar kıyısındaki Rus kenti Astrahan`da düzenlenen Hazar Ülkeleri Devlet Başkanları 4. Zirvesi`nde bir araya geldi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev ve Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhammedov`un katıldığı zirvede, Hazar Denizi`nin hukuki statüsü konusu görüşüldü.

Toplantının ardından liderler, hidrometeoroloji alanında işbirliği, olağanüstü hallerde karşılıklı haberleşme ve yardımlaşma ile Hazar`ın biyolojik kaynaklarının korunması ve rasyonel kullanılmasını öngören anlaşmalara ve zirve sonuçlarına dair bildiriye imza attı.

Taraflar Hazar`da askeri gücün dengeli olması ve burada 5 ülkenin dışında bir ülkenin askeri gücünün bulundurulmamasının gerekliliği konusunda anlaşmaya varırken, Hazar bölgesinin güvenliği için işbirliğini devam ettirmek konusunda uzlaşı sağlandı.

Liderler, görüşmelerde ulaşım sorununa da vakit ayırdı. Avrupa`yı Orta Asya, Rusya ve İran`la birleştirecek "Kuzey-Güney" hava koridoru görüşüldü. Toplantıda Hazar çevresinde demiryolu ağının genişletilmesi ve Hazar`daki limanları birleştirecek sistemin kurulması da gündeme geldi.

Toplantı sonrasında liderler, sembolik tuşa basarak, havuz içerisindeki Mersin balıklarını Volga Nehri`ne saldılar. Bunun, biyolojik kaynakların korunmasında sağlanan uzlaşını sembolize ettiği belirtildi.

İlki 2002`de Aşkabat`ta, ikincisi 5 yıl sonra Tehran`da, üçüncüsü ise 2010`da Bakü`de gerçekleştirilen zirvenin bir sonraki toplantısı Kazakistan`da yapılacak.

Bu haberler de ilginizi çekebilir