• DOLAR 32.598
  • EURO 34.785
  • ALTIN 2404.927
  • ...
Kalbiniz için sofradan tuzu kaldırın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Resul Özbek, Dünya Kalp Günü Kapsamında açıklamalarda bulundu. Dr. Özbek, kalp ve damar sağlığının korunması için yemeklerde mümkün olduğunca az tuz kullanılması ve vatandaşların kendilerini az tuzlu yemeğe alıştırmaları gerektiğini söyledi.

Kalbin, vücudun dolaşım sisteminin merkezini teşkil eden ve hayatımız boyunca hiç ara vermeden çalışan en hayati organımız olduğunu ifade eden Özbek, “Kalp ve damar sağlığının bozulması vücudun hayati fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesini engelleyerek ciddi sağlık sorunlarına hatta ölümlere neden olabilmektedir” dedi.

Kalp ve damar sağlığı problemlerinin, genetik özelliklerin yanı sıra beslenme ve yaşam tarzı ile doğrudan ilgili olduğunu belirten Uzm. Dr. Özbek, “Kalp ve damar sağlığını olumsuz etkileyen başlıca unsurlar; sağlıksız beslenme, şişmanlık, alkol, sigara, hava kirliliği, hareketsiz bir yaşam ve strestir. Kan basıncı yüksekliği, şeker hastalığı ve uyku bozukluğu ile ilgili olan sorunların üzerinde durulmalı; kan şekeri, kolesterol ve kan basıncı gibi değerlerin belirli seviyelerde tutulmasına dikkat edilmelidir” diye belirtti.

Kalp hastalıklarından korunmak için sağlıklı beslenmenin benimsenmesi gerektiğini dile getiren Özbek, “Bol sebze, meyve ve hafif yağlarla desteklenecek diyet sayesinde kandaki yağ oranının dengesi sağlanmalıdır.  Yemeklerde mümkün olduğunca az tuz kullanarak, kendinizi az tuzlu yemeğe alıştırmanız yüksek tansiyonu önler ve sizi kalp hastalıklarından korur, hazır yiyeceklerden uzak durarak ve günlük spor egzersizi yaparak kalbinizi koruyabilir uzun ve sağlıklı bir yaşam sürebilirsiniz” dedi.

Mutlaka spor yapılmalı
Hareketsiz yaşam tarzının kalp ve damar sağlığı açısından risk oluşturduğuna dikkat çeken Özbek, “Günümüzde en önemli sorunlarından bir tanesi de hareketsiz yaşam tarzıdır. Bu tür yaşam tarzı kalp damar hastalıklarına davetiye çıkarmaktadır. Bu nedenle kişiler iş hayatları içinde spora ve yürüyüşe zaman ayırmalıdır. Buna imkânı olmayan kişilerin de asansör yerine merdivenleri tercih ederek ve belli mesafelere yürüyerek giderek spor yapabilirler” tavsiyelerinde bulundu. (Zeki Aras–İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir