• DOLAR 32.386
  • EURO 35.088
  • ALTIN 2326.515
  • ...
Katalonya `bağımsızlık` İçin Referandum Kararı Aldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MADRİD: İspanya`nın doğusundaki Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Artur Mas, 9 Kasım`da bağımsızlık yanlısı referandumun yapılmasını öngören kararnameyi imzaladı.

Barcelona`daki Katalonya Başkanlık binası "Palau de la Generalitat"da yapılan imza törenine Mas`ın yanı sıra Katalan Parlamentosu Başkanı Nuria de Gispert, Katalan hükümetine dışarıdan destek veren Katalonya Cumhuriyetçi Solu (ERC) lideri Oriol Junqueras, bağımsızlık yanlısı girişime destek veren diğer siyasi partilerin liderleri ve özerk yönetim hükümetinden bazı yetkililer katıldı.

İmza sonrasında konuşma yapan Mas, Katalanlara Katalanca, İspanyollara İspanyolca ve Avrupalılara İngilizce seslendi. Referandumun yasal yollardan gerçekleşmesi için İspanyol hükümeti ile son ana kadar müzakere yapmak ve anlaşmaya varmak arzusunda olduklarını ancak hiçbir zaman dinlenmediklerini söyleyen Mas, "Katalonya, konuşmak, oy kullanmak, karar vermek ve sesinin duyulmasını istiyor" dedi. Katalonya`nın İspanya ile uzun bir geçmişinin ve bağının olduğunu, bunu gelecekte de devam ettirmek istediklerini kaydeden Mas, "oy kullanmak, konuşmak istiyoruz" çağrısını birçok kez yineledi.

Katalonya`nın 7 asırdır kendi yönetimini savunduğunu ve kendisinin 129. Katalan başkanı olduğunu vurgulayan Mas, "Katalanlar uzun yıllar, bu büyük Katalonya anını görmek istedi. Buraya kadar gelmemize yardımcı olan herkese teşekkür ediyorum. Bugün, her zaman hatırlayacağımız bir gün olacak" şeklinde konuştu. Katalan başkanı, bağımsızlık sürecinin "yasal temellere saygı, diyalog arayışı, siyasi uzlaşma ve geniş sosyal refaha" dayandığını ifade etti.

İmzaladığı kararnameye saygı gösterilmesi gerektiğini savunan Mas, Avrupalı liderlere yönelik ingilizce yaptığı konuşmada da Katalan parlamentosunun 3`te 2`sinin referandumu istediğini, bu yüzden referanduma ilişkin kararnameyi imzaladığını belirterek, "Uluslararası sorunların en medeni şekilde çözümlenmesini sağlayan şeyin demokrasi olduğunu biliyoruz" şeklinde konuştu.

Konuşma sonrasında Mas ve imza törenine katılan diğer siyasi liderler, Palau de la Generalitat binasından çıkarak, meydanda kendilerini bekleyen, "bağımsızlık" sloganları atan kalabalığı selamladı. Meydanda "bağımsızlık" yazan bir pankart açılırken, "Yaşasın Katalonya" sloganları atıldı.

Kararnameye göre, 9 Kasım`da yapılmak istenen referandumda, Katalanlara iki şıklı soru yöneltilip, ilkinde "Katalonya`nın bir devlet olmasını istiyor musun?" sorusu sorulup, buna "evet" cevabı verenler için "Bu devletin bağımsız olmasını istiyor musun?" sorusu yöneltilecek.

Öte yandan Çin`de resmi ziyarette olan ve bu gece Madrid`e dönecek olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, daha önceden birçok kez açıkladığı gibi Katalonya`daki bağımsızlık yanlısı referandumu engellemek için hükümet olarak Katalonya`daki yeni yasa ve Mas`ın imzaladığı kararnameye ilişkin Anayasa Mahkemesi`ne itiraz da bulunacak. Başbakan Rajoy, pazartesi günü Bakanlar Kurulu`nu acil toplayarak, Anayasa Mahkemesi`ne itirazını yapacak.

İspanya Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria ise bugün bazı bakanlar ve müsteşarlarla toplantı yaparak, Katalonya`da girişimler karşısında mevcut yasal durum hakkında Devlet Konseyi kurumundan bilgi isteyecek. İspanyol hükümetinin yapacağı itiraz sonrasında Anayasa Mahkemesi`nin Katalonya`da 9 Kasım`da öngörülen referandumu iptal etmesine kesin gözüyle bakılırken, Katalonya`daki bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşları, şimdiden Anayasa Mahkemesi`nin iptali durumunda Katalan halkını meydanlara çıkıp, gösteri yapmaya çağırdı.

Katalonya Başkanı Mas`ın referandum kararını imzalaması, İspanya hükümetinden tepki gördü

İspanya`nın doğusundaki Katalonya özerk yönetiminin başkanı Artur Mas`ın, 9 Kasım`da Katalanları referanduma götürecek kararı bu sabah imzalamasına İspanya hükümetinin tepkisi gecikmedi.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Soraya Saenz de Santamaria, Başbakanlık Konutu`nda yaptığı açıklamada, imzadan "derin üzüntü duyduklarını" vurgulayarak, bunun "Katalanları bölen ve Avrupa`dan uzaklaştıran bir hata" olduğunu söyledi.

"Referandumun anayasaya aykırı olduğunu göstermek için ilk adımı bu sabah attık" diyen Santamaria, Katalonya`nın mevcut yasal durumuyla ilgili hükümetin yasal danışma organı Devlet Konseyi`nden bilgi istediklerini ve bu adımı "İspanyol vatandaşlarının haklarını, yasaları ve demokrasiyi korumak için attıklarını" açıkladı. Hükümet Sözcüsü, "Hiçbir hükümet, İspanyol halkının arzusunun üzerinde değildir" dedi.

Çin`de resmi ziyarette olan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy da gazetecilerin soruları üzerine, "çok rahat olduğunun" altını çizerek, "Artur Mas`ın yasa dışı olduğunu bilmesine rağmen referandumla ilgili kararı imzalayarak ve bağımsızlık yanlısı girişimlerde ısrar ederek Katalonya`yı kargaşaya sokacağını" söyledi.

Öte yandan İspanya`da iktidardaki Halk Partisi`nin Katalonya`daki kolu PPC`nin lideri Alicia Sanzhez Camacho, Artur Mas`ı "demokrasinin garantilerine sahip olmadan referandum ilan etmek, Katalonya ile İspanya`nın geri kalanı arasında duvar örmek ve demokrasiye ihanet etmekle" suçladı.

ETA`dan Avrupa`daki yeni bağımsızlık girişimlerine destek

AB terör örgütleri listesinde yer alan ve 2011 Ekim ayında silahlı faaliyetlerini tamamen bıraktığını açıkladıktan sonra hiçbir terör saldırısında bulunmayan ETA, Avrupa`daki yeni bağımsızlık yanlısı girişimlerin Bask için de olumlu olacağını savundu.

Bask bölgesindeki "Gara" adlı gazetede yayımlanan bildirisinde ETA, "Kendi geleceğine karar verme hakkında her seferinde daha geniş bir ittifak var" ifadesini kullanarak, İskoçya ve Katalonya`daki süreçlerin, Bask bölgesinde mevcut olan süreci hızlandıracağını öne sürdü.

"Kararlı adımlar atabilmek için yeterli çoğunluğa sahip olduklarını, artık daha fazla çaba gösterilip, somut adımlar atılması gerektiğini" savunan ETA, "Bask devleti, gereksinimlerine karşılık verecek mekanizmalara sahip olmak ve bununla Bask halkının konuşmasını ve karar vermesini istiyor" ifadelerini kullandı.

Bildiride ayrıca, cezaevlerindeki ETA mahkumlarının evlerine dönmeleri, işçi sınıfının haklarının savunulması ve Bask`ta ulusal yapılanma için yapıcı bir sürecin başlatılması zamanının geldiği öne sürüldü.
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir