• DOLAR 32.467
  • EURO 34.52
  • ALTIN 2472.865
  • ...
Tuşba Ticaret Merkezi törenle açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

VAN – Tuşba Ticaret Merkezi, Erciş karayolu üzeri 5. kilometrede açıldı. Ticaret merkezinin açılışına Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Necmettin Çok, Eski Van TSO Başkanı Zahir Kandaşoğlu, Vanlı işadamları ve davetliler katıldı.

“Türkiye-İran ekonomisini masaya yatırarak Van’ın rolünü tartışacağız”
Düzenlenen törende konuşan Vali Doğan, Van’da ekonominin çok derinlemesine konuşulması gerektiğini söyledi. Doğan, “Ekim ayı içerisinde çok önemli bir toplantı gerçekleştireceğiz. Van’da, 23 Ekim’de başlayıp 3 gün sürecek olan bu toplantılar vesilesi ile Türkiye-İran ekonomisini masaya yatıracağız ve burada Van’ın rolünü tartışacağız. Çok derinlemesine sektör bazında bu konuların nasıl yürütülmesi gerektiği hususunu konuşacağız.” dedi.

Van’ın gelişmesinin önündeki sebeplerden bahseden Doğan, “Van beklediği ölçüde gelişmelerden nasibini almış değil. Bunu şöyle ifade edeyim. Bunun temel bir takım sebepleri var. Bu sebepleri doğru anlayıp, bu sebeplerle doğru mücadele etmediğimiz taktirde gelecekle ilgili ümitlerimizi korumakta zorlanırız. Ama gerçekçi bir tespit yapıp, bu tespitler üzerinden meseleyi yönetmeye çalışırsak bu hedefe çok kolaylıkla ulaşabilecek potansiyele sahip olduğumuzda çok açıktır. Peki nedir bu bölgede bizi istediğimiz ölçülerden, gelişmelerden alı koyan temel sebepler? Bunların başında bilmemiz gerekiyor ki terör geliyor. Bunu hem kendi vicdanımızla, hem de bunu bulunduğumuz sosyal ortamlarda bunu çok rahatlıkla ifade etmeliyiz. Terörün etkisi ile bu bölgenin kaderini değiştirmesi oldukça sorun haline geldi.” ifadelerini kullandı.

“Kaçakçılık faaliyetleri ekonominin kalkınmasına büyük bir engeldir”
Bölgenin kalkınma süreci ile ilgili önemli problemlerden bir diğerinin de kaçakçılık faaliyetleri olduğunu belirten Vali Doğan, “Önemli bölümlerine Van TSO başkanımız değindi. Bir takım kayıt dışı faaliyetlerden bahsetti. Ama bilmemiz lazım geliyor ki kayıt dışı faaliyetler aslında bazen doğrudan kaçakçılıkla ilgiliyken, bazen de tamamen vergi dışı olmakla ilgili bir alanı ifade ediyor. Başkanımız muhtemelen vergi dışı kaçakçılığı ifade etti ama ben bu alanı genişleterek ifade etmek lazım, bu bölgedeki kaçakçılık faaliyetleri gerçekten ekonominin kalkınmasına büyük bir engeldir.”şeklinde konuştu.

Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva da ülkemizdeki kayıt dışılığın Avrupa Birliği standartlarının ortalamasının çok üzerinde seyrettiğini belirterek, “Van’da faaliyet gösteren ticari işletmeler başta olmak üzere herkesin bundan sonraki süreçte kayıt altına alınması yönündeki çabanın tarafı olmaları gerektiğini ifade etmek istiyorum. Bölgemizde ülke ortalamasının üzerinde bir kayıt dış ekonominin olduğu bir bölge, dolayısıyla bu konuda herkesten daha fazla bir hassasiyetle böyle bir süreci beslemeleri gerektiğini söylemek gerekiyor.” dedi. (Hacı Yılmaz-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir