• DOLAR 32.502
  • EURO 34.86
  • ALTIN 2479.932
  • ...
Suruç'ta salgın hastalık korkusu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞANLIURFA - Suriye’nin Kobani kentinde YPG ile IŞİD arasında yaşanan çatışmalardan kaçarak Suruç ilçesine sığınan yaşlı, genç, kadın, erkek ve çocuklardan oluşan onbinlerce sığınmacı, çaresiz bir şekilde park, cami ve taziye evlerinde yatıp kalkıyor. Günlerdir dışarıda yatıp kalkan Kobanili sığınmacıların sağlığı ise her an ortaya çıkabilecek bir salgın hastalıkla karşı karşıya.

Suruç ilçesinde her an bir salgın hastalığın çıkabileceğini belirten sağlık çalışanları, “Her ne kadar sınırdan gelen çocuklara aşı yapılıyor olsa da yetişkin sığınmacıların herhangi bir sağlık taramasından geçirilmemeleri, sığındıkları cami ve taziye evlerinde banyo başta olmak üzere temizlik konusunda sorun yaşamaları, ilçede oluşabilecek salgın hastalık riskini arttırıyor.”dediler.

“Uyuz ve ishal vakaları görülmeye başlandı”
Günlerdir park, taziye evleri ve camilerde yatıp kalkan sığınmacıların, banyo yapamadıkları, elbiselerini yıkayamadıkları ve temizlik ürünlerini bulma sıkıntısı yaşadıkları belirten ismini vermek istemeyen gönüllü bir sağlık görevlisi, Suruç içerisinde kalan binlerce mültecinin en büyük sorununun hijyen olduğunu hatta ilaç vermeye çalıştıkları bazı mültecilerde uyuz hastalığı belirtisi görüldüğünü, bazı çocuklarda ise ishal vakalarının başladığını söyledi.


Cami, taziye evi ve parklarda kalan mültecilerin, hijyen sorunlarının çözülmemesi durumunda Suruç halkını tehdit edebilecek salgın hastalıkların baş göstermesinden korkuluyor. Suruç Yatılı İlköğretim Okuluna alınan binlerce mültecinin de aynı şekilde tuvalet, banyo gibi sorunlarla karşı karşıya kaldıkları ifade ediliyor. Okul yetkilileri, hijyen konusunda büyük sıkıntıların yaşandığını belirterek yetkililerin bir an önce çözüm bulmasını istedi.

Üç Kardeşler Camisi’nde kalan sığınmacılardan  Hedlê isimli bayan, günlerdir camiye sığındıklarını banyo yapamadıklarını ve elbiselerini yıkayamadıklarını söyledi.

Kaldıkları camide banyo sorunu yaşadıklarını ileri süren Eyfa Eli de, çocuklarını ve elbiselerini komşuların getirdikleri plastik leğenlerde yıkamaya çalıştıklarını ifade etti.

Suruç Belediyesi Kültür Merkezinde kalan 10 yaşındaki Cevher Osman ise, kültür merkezinin bahçesinde yatıp kalktıklarını, tuvalet ve banyo ihtiyaçlarını gidermediklerini söyledi. (Osman Gülebak, Fatih Akgül, Mehmet Aslan-İLKHA)
 

Bu haberler de ilginizi çekebilir