• DOLAR 32.331
  • EURO 35.061
  • ALTIN 2282.613
  • ...
"Kurban günlerinde, kurban kesmekten daha büyük bir ibadet yoktur"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BİNGÖL- Yaklaşmakta olan Kurban Bayramı münasebetiyle  kurban ibadeti hakkında İLKHA’ya değerlendirmelerde bulunan Molla Abdullah Akdeniz, Hz Muhammed’in kurban günlerinde, kurban kesmekten daha büyük bir ibadetin olmadığına dikkat çekerek, bu günlerde Allah için, kurban kesip kan dökülmesi gerektiğini vurguladı.

Akdeniz, Kurbanın Arapçada yaklaşmak manasında olduğunu hatırlatarak, kurban kesmekle insan Allah’a yaklaştığı için, bu ibadete kurban denildiğini söyledi.

Kurbanın kişiyi Allah’a yaklaştıran bir vesile olduğunun altını çizerek,  kurban kesmek âdeti ve ibadetinin bütün dinlerde mevcut olduğuna dikkat çekti.

“Kurban kesme âdetinin Hz İbrahim(A.S) la önem kazandı”

Kurban kesme âdetinin Hz İbrahim(A.S)’la önem kazandığını belirten Akdeniz daha sonra, “ Kurban Hz. İbrahim ile pekişti.  Hz İbrahim Allah İçin evladını kurban etmek istedi, Allah kurbanını kabul etti. Evladının yerine bir hayvan kurban olarak verdi. İşte asıl Kurban âdeti İbrahim(A.S)’den gelmedir.”dedi.

“Kurban kesmek Allah’ın hoşuna gider”

Kurban âdetinin her dinde mühim bir mesele olduğunu ifade eden Akdeniz, “bizim dinimizde daha mühim bir yeri vardır. Eskiden olduğu gibi, dinimizde geçmişten gelen bir adet olmaktan ziyade Allah’tan gelen bir emirdir. Kurban kesmek Allah’ın hoşuna gitmiştir. Onun rızasına mazhar olduğu için biz Müslümanlara bir emir vardır.”dedi.

“Rabbin için namaz kıl ve kurban kes”

Kur’an’da kurban kesmeyi Allah’ın bir emri olduğunu ifade eden Akdeniz şunları kaydetti: “Yüce Rabbimiz. Kevser süresinde Efendimiz Hz Muhammed(A.S) atfen, ‘Rabbin için namaz kıl ve kurban kes’  buyuruyor. Dolayısıyla kurban; Ayette anlaşıldığı üzere bize bir emir olduğu anlaşılıyor. Bu emirler,  vacip ve sünnet olmak üzere ikiye ayrılıyor. Hanefi mezhebinde vacip, Şafii mezhebine göre ise sünneti müekked (kuvvetli bir sünnet) olarak alınmış.”

“Kurban günlerinde, kurban kesmekten daha büyük bir ibadet yoktur”

Kurban kesmenin önemine de  değinen Akdeniz, “ Hali vaziyeti yerinde olan herkes kurban kesmelidir. Kurban günleri 4 gündür. Kurban kesme konusunda Efendimiz Hz Muhammed(S.A.V) ‘Bu kurban günlerinde, kurban kesmekten daha büyük bir ibadet yoktur.’ buyurmuştur. Bu günlerde Allah için kurban kesip kan dönmek gerektiğini vurgulamıştır.” İfadelerine yer verdi.

“Şuanda kurban kesilmiyorsa cimrilikten başka bir şey değildir”

Eskiden insanların maddi durumları fazla iyi olmadığını belirten Akdeniz, “Günümüzde fakir insan çok azdır. Genelde insanların hali vakti iyidir. Herkesin kesmesini tavsiye ediyoruz. Şuanda kurban kesilmiyorsa cimrilikten başka bir şey değildir.” Değerlendirmesinde bulundu.

“Kurban kesmek nasıl sünnetse, kurban etini dağıtmak da sünnettir”

Akdeniz,  değerlendirmesinin devamında, kesilen kurban etini dağıtmanın daha iyi olduğunu belirterek, “Bazı insanlar kendilerini bu sevaplardan mahrum bırakıyorlar. Kestikleri kurbanları kavurma yapıp sadece kendileri faydalanıyorlar. İmam şafiye göre; kurban kesmek nasıl sünnetse, kurban etini de dağıtmakta sünnettir.” tavsiyesinde bulundu.

“Adak ve nezir olarak kesilen kurbanlar sadece fakirlerin hakkıdır”

Nezir ve adak kurbanına da değinen Akdeniz, “Adak ve nezir kurbanları herkes yiyemez. Bu tür kesilen kurbanlar sadece fakirlerin hakkıdır.  Böyle bir kurbanı ne sahibi ve nede zengin yiyemez. Diğer normal olarak kesilen kurban; bir vasiyet yâda adak ve nezir kurbanı değilse herkes yiyebilir.”diyerek devam etti.

“Sünnetler, insanı Allah’a yaklaştırır”

Akdeniz değerlendirmesini şöyle sürdürdü: “Toplum olarak sünnetleri yerine getirme konusunda gevşek davranıyoruz. Hatta birçok insanımız sünnetleri hayatına tatbik etmiyor. Uzak duruyor. Sadece farzları yerine getiriyor. Oysa sünnetler, insanı Allah’a yaklaştırır. Hz Peygamberin şefaatine nail olmasına vesile olur. Hem farz ve hem sünnetleri hayatına tatbik ederek yaşayan insanlar, hem dünya ve hem de ahirette mahcup olmayacaklar. Rabbim bizleri mahcup olmayan böylesi kullarından eylesin, inşallah.”

“Fedakârlıkta toplum olarak geri kaldık”

Fedakârlıkta toplum olarak geri kalındığını vurgulayan Akdeniz son olarak, “Evlatlarımızı bir İsmail(A.S) gibi kurban etmek şuuru öldü. Bırakın böyle bir fedakârlığı, Allah için hayvanlarımızı bile kurban etmiyoruz. Tüm bu sıkıntıların sebebinin Allah’ın emir ve yasaklarına karşı samimiyetimizin olmayışından kaynaklanıyor. Samimiyetin, fedakârlığın ve Allah’a karşı teslimiyetin temsilciliğini en güzel şekilde; Hz İbrahim, Hz Hacer ve Hz İsmail(A.S) yerine getirerek, insanlığa numune olmuşlardır.”ifadelerini kaydetti. (Nihat Kanat-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir