• DOLAR 32.451
  • EURO 34.505
  • ALTIN 2470.707
  • ...

İZMİR - Zambiya Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, Ege Bölgesi Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Güney Afrika Fahri Konsolosu Tamer Taşkın’ın da eşlik ettiği ziyarette konuşan Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’den Zambiya’nın başkenti Lusaka’ya direkt uçak seferi olmamasının ticari ilişkilerin gelişiminde büyük bir handikap teşkil ettiğini söyledi. Türkiye- Zambiya arası serbest ticaret anlaşmasının en kısa sürede imzalanmasını ümit ettiğini kaydeden Yorgancılar, “Bu anlaşma ticari ilişkilere ivme kazandıracaktır. Zambiya’nın özellikle bakır işleme ve tarım sanayisindeki fırsatlar dikkat çekiyor. EBSO olarak bu fırsatları İzmir, Egeli sanayicilere aktaracağız” dedi. 


“Bakır işleyecek tesislere ihtiyaç var”
Zambiya Ankara Büyükelçisi Miriam Mulenga, ise iki ülke arasında ticaret hacminin çok düşük olduğunu belirterek, “Zambiya, politik ve ekonomik istikrarı, yatırımcılara arazi tahsisinde sağladığı kolaylıklar bakımından cazip bir ülke” dedi. Zambiya’nın 8 komşu ülkesi ile tüm Afrika pazarına ulaşım imkanına dikkat çeken Mulenga, “Bizim ülkemizde faaliyet gösteren bir yatırımcı sadece bizim nüfusumuza değil üyesi olduğumuz üs kuruluşlar nedeniyle 400 milyon nüfus ve 360 milyar dolarlık bir pazara hitap ediyor. Yani Zambiya’da üretim yapıyorsanız birçok ülkeye de mal satabilirsiniz” dedi.


Bakırda şu anda dünyanın en büyük 4.ülkesi konumunda olduklarını belirten Büyükelçi, özellikle bakırı işleyip nihai ürün haline getirecek firmalara ihtiyaç duyduklarını, ayrıca buğday ve mısır depolamada da sıkıntıları olduğunu, tarım ve tarım sanayi konusunda da Türkiye firmalarının çok şey yapabileceğini sözlerine ekledi.  Savunma sanayinin de Zambiya’da gelişecek bir sektör olduğuna dikkat çeken Mulenga İzmir’in bu konudaki gelişmişliğinden de faydalanabileceklerini ifade etti. (Muhammed Yıldız – İLKHA)